Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Radon daughters in Alzheimer's Disease and Parkinson's Disease (CROSBI ID 750135)

Druge vrste radova | ostalo

Momčilović, Berislav Radon daughters in Alzheimer's Disease and Parkinson's Disease // Zajednicki 319. Kolikvij Hrvatskog drustva kemijskih injzinjera i tehnologa, Hrvatsko kemijsko drustvo, i Hrvatsko biokemijsko drustvo, Rijeka, 16 lipanj 1998.. 1998.

Podaci o odgovornosti

Momčilović, Berislav

engleski

Radon daughters in Alzheimer's Disease and Parkinson's Disease

Dat je detaljni radioanaliticki prikaz istrazivanja o akumulaciji radonovih kceri 210Bi i 210Po u proteinima i lipidima iz sive i bijele supstance frontalnog i/ili temporalnog reznja mozga u osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti (AD), Parkinsonove bolesti (PD), u pusaca, i u kontrola bez prethodnih klinickih znakova neuroloskog oboljenja. 210Bi i 210Po akumulirali su se u proteinima kortikalne sive i subkortikalne bijele supstance mozga osoba oboljelih od AD i u pusaca za razliku od PD u kojih su se radonove kceri nakupljale u lipidnoj frakciji. Ta je akumilacija radonovih kceri bila oko deset puta veca od one u kontrola. Slobodni radikali nastali djelovanjem radioaktivnih radonovih kceri su snazan izvor ozljede astrocita u mozgu. Patognomonicka distribucija radonovih kceri u AD, PD, i pusaca upucuje na poremeceni transmembranski transport Cl- iona i pad sposobnosti membrane da odrzi adekvatni potencijal uslijed njezine povecane propusnosti.

Alzheimer's Disease; Parkinson's Disease; smoking; environmental radon daughters; 210Bi; 210Po; brain proteins; brain lipids; Cl- membrane leakage; low level radiation injury

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zajednicki 319. Kolikvij Hrvatskog drustva kemijskih injzinjera i tehnologa, Hrvatsko kemijsko drustvo, i Hrvatsko biokemijsko drustvo, Rijeka, 16 lipanj 1998.

1998.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti