Osvrt na hrvatsko peradarstvo u razdoblju 2003.-2004. (CROSBI ID 507273)
Prilog sa skupa u zborniku | ostalo
Podaci o odgovornosti
Savić, Vladimir ; Balenović, Mirta ; Dinarina Sablić, Marija ; Krivec, Gabrijela ; Krstulović, Fani ; Mikec, Milivoj ; Raguž-Đurić, Radmila ; Sokolović, Marijana ; Šimpraga, Borka ; Tišljar, Marina
hrvatski
Osvrt na hrvatsko peradarstvo u razdoblju 2003.-2004.
Peradarska je proizvodnja u Hrvatskoj tijekom 2003. i 2004. godine, unatoč gospodarskim poteškoćama, zadržala razinu iz prethodnih godina. Primjećuje se, međutim, restrukturiranje peradarskih proizvođača u smislu okrupnjavanja proizvodnje. Izgrađeno je i dosta novih nastambi za perad koje su opremljene najsuvremenijom opremom, a i dosta je starih nastambi adaptirano i opremljeno novim sustavima. Pojedini proizvođači kasne u primjeni novih tehnoloških rješenja i spoznaja, i to pretežito mali proizvođači koji će se vjerojatno izgubiti u tržišnoj utakmici. Analizirane smjese za hranidbu peradi u većini su slučajeva po kemijskom sastavu i higijenskim zahtjevima bile na zadovoljavajućoj razini. Dio smjesa za tov pilića ipak je sadržavao manju količinu proteina i metaboličke energije, pa se u takvim slučajevima ne iskorištavaju u potpunosti potencijali modernih hibrida tovnih pilića i tako gubi profit. Zdravlje se peradi u Hrvatskoj tijekom protekle dvije godine općenito može ocijeniti zadovoljavajućim. Zarazna bolest burze (gumborska bolest), koja je uzrokovala značajne gospodarske gubitke tijekom proteklih desetak godina, sada je u opadanju, no izrazito se povećala učestalost zarazne kržljavosti. S obzirom da se zarazna kržljavost sprečava ponajprije pridržavanjem temeljnih tehnoloških postulata peradarske proizvodnje, smatramo da ovoj bolesti ne bi smjelo biti mjesta u našoj intenzivnoj peradarskoj proizvodnji. Bakterije iz roda Salmonella su u 2004. izdvojene u dalekom većem broju negoli u prethodne dvije godine, međutim najveći broj izolata odnosi se na salmonele iz skupine « ; ; C1» ; ; . S. Enteritidis, koji je bio najčešći serovar tijekom proteklih desetak godina, zapravo je u laganom opadanju, dok je serovar S. Typhimurium nešto češće izdvajan. Učestalo izdvajanje salmonela iz skupine "C1" upućuje na njihovu nazočnost u smjesama za hranidbu peradi, čemu treba posvetiti posebnu pozornost.
peradarska proizvodnja; Hrvatska; 2003.; 2004.
nije evidentirano
engleski
Overview Of Croatian Poultry Industry Over The 2003.-2004
nije evidentirano
poultry production; Croatia; 2003; 2004
nije evidentirano
Podaci o prilogu
11-20.
2005.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
VI. simpozij peradarski dani 2005. s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik = Proceedings
Balenović, Mirta
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut
953-96259-6-3
Podaci o skupu
Simpozij Peradarski dani s međunarodnim sudjelovanjem (6 ; 2005)
ostalo
11.05.2005-14.05.2005
Poreč, Hrvatska