Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 198639

Analiza temeljnog i kulturnog leksika viških govora i njihovog odnosa prema drugim istraživanim govorima istočnog Jadrana


Šimičić, Lucija
Analiza temeljnog i kulturnog leksika viških govora i njihovog odnosa prema drugim istraživanim govorima istočnog Jadrana, 2005. (kvalifikacijski rad).


Naslov
Analiza temeljnog i kulturnog leksika viških govora i njihovog odnosa prema drugim istraživanim govorima istočnog Jadrana
(Analysis of basic and cultural vocabulary of the Island of Vis and their relationship to the previously research dialects of the East Adriatic Coast)

Autori
Šimičić, Lucija

Izvornik
Filozofski fakultet

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, kvalifikacijski rad

Godina
2005

Ključne riječi
Temeljni vokabular; kulturni vokabular; viški govor
(Basic vocabulary; cultural vocabulary; dialect; Island of Vis; anthropology)

Sažetak
Kao preduvjet za iscrpnije istraživanje populacijske strukture otoka Visa, cilj je ovog rada bio istražiti moguće uzroke i posljedice jezične mikrodiferencijacije pojedinih naselja na otoku te razmotriti položaj viških govora u širem kontekstu istočnojadranskog dijalekatskog prostora. U tu su svrhu korištene dvije osnovne baze podataka: temeljni leksik koji se sastojao od 92 riječi u 60 različitih govora duž jadranske obale i 208 riječi kulturnog leksika prikupljenih isključivo u Visu, Komiži, Pliskom Polju i Ženi Glavi na otoku Visu. Radi što preciznije obrade navedene su baze podataka analizirane prvo na fonološkoj, a zatim i naglasnoj razini i to primjenom dvaju različitih algoritama, u prethodnim istraživanjima korištene, Hammingove mjere sličnosti i Levenshteinove udaljenosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0196002

Ustanove
Institut za antropologiju

Autor s matičnim brojem:
Lucija Šimičić, (242995)