Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 198497

Martinsko nasljeđe na otoku Krku


Zaradija Kiš, Antonija
Martinsko nasljeđe na otoku Krku // Glagoljica i hrvatski glagolizam : zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa povodom 100. obljetnice Staroslavenske akademije i 50. obljetnice Staroslavenskog instituta / Durrigl, Marija-Ana ; Mihaljević, Milan ; Velčić, Franjo (ur.).
Zagreb ; Krk: Staroslavenski institut : Krčka biskupija, 2004. str. 695-716 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Martinsko nasljeđe na otoku Krku
(St. Martin's cult heritage on the Island of Krk)

Autori
Zaradija Kiš, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Glagoljica i hrvatski glagolizam : zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa povodom 100. obljetnice Staroslavenske akademije i 50. obljetnice Staroslavenskog instituta / Durrigl, Marija-Ana ; Mihaljević, Milan ; Velčić, Franjo - Zagreb ; Krk : Staroslavenski institut : Krčka biskupija, 2004, 695-716

Skup
Međunarodni znanstveni skup povodom 100. obljetnice Staroslavenske akademije i 50. obljetnice Staroslavenskog instituta Glagoljica i hrvatski glagolizam

Mjesto i datum
Zagreb, Krk, Hrvatska, 2.-6.10.2002

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Krk; kult; sv. Martin; Omišalj; Dubašnica; Vrbnik; Lakmartin
(Krk; cult; st. Martin; Omišalj; Dubašnica; Vrbnik; Lakmartin)

Sažetak
Kult sv. Martina, ranokršćanskoga sveca i trinaestoga Apostola, poznat je na hrvatskom prostoru od najranijih vremena njegova širenja. Prvi pronositelji martinskoga kulta koji se na europskom Zapadu širio već od 5. stoljeća bili su benediktinci, glavni promicatelji glagoljaštva na hrvatskom srednjovjekovnom prostoru, čiji je red utemeljen upravo na martinskoj monaškoj koncepciji. Martinsko nasljeđe na otoku Krku predstavlja benediktinsku glagoljašku tradiciju i nezaobilazan je dio hrvatskoga glagolizma općenito, koji se tijekom stoljeća ostvarivao preko zapaženoga broja svetišta posvećenih sv. Martinu, ponajprije na zapadnom, a potom na sjevernom dijelu otoka gdje se u 16. stoljeću ističe djelovanje martinskih bratovština. Od nekoć bogate krčke martinske tradicije, danas je ostalo vrlo malo: Gostinjac, Vrbnik, Lakmartin, Martinac. Posebnost martinskoga nasljeđa na otoku Krku očituje se u glagoljaškoj pisanoj baštini. Jedini krčki glagoljski rukopis koji sadrže čitanja o sv. Martinu, a koja nalazimo u samo šest hrvatskoglagoljskih brevijara do 16. stoljeća, jest Vrbnički 4. brevijar (Vb4) iz 14. stoljeća. U sačuvanom sanctoralu Vb4 za mjesec studeni na fol. 79d-82b nalaze se opširna čitanja o sv. Martinu koja predstavljaju dužu verziju koja je još jedino sačuvana u Ljubljanskom brevijaru (Lab) koji također pripada kraju 14. stoljeća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0189004

Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Antonija Zaradija-Kiš, (89025)