Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda (CROSBI ID 341303)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dražić, Tonko
Hruškar, Mirjana
hrvatski
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda
Kakvoća meda bitno doprinosi njegovu značaju u prehrani. Pri utvrđivanju kakvoće meda važno je odrediti fizikalno-kemijska svojstva meda. Ona ovise o brojnim faktorima, kao što su botaničko i geografsko porijeklo, klimatski uvjeti, način proizvodnje, te uvjeti i dužina skladištenja. U ovom radu određivani su maseni udio HMF-a (hidroksimetilfurfural) i aktivnost dijastaze, na 130 uzoraka 21 različite vrste meda, sa područja Hrvatske i Slovenije. Dobiveni su sljedeći rezultati: maseni udio HMF-a kretao se od 0, 38 do 36, 29 mg/kg, dok je aktivnost dijastaze bila u rasponu od 7, 97 do 44, 38. Razlike unutar meda iste vrste bile su znatne, dok su medovi različitog botaničkog porijekla pokazali statistički signifikantnu različitost. Svi ispitani uzorci meda zadovoljavaju zahtjeve Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda.
dijastaza; HMF (hidroksimetilfurfural); med
nije evidentirano
engleski
Determination of physicochemical parameters of honey samples
nije evidentirano
diastase; HMF (hydroxymethylfurfural); honey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
59
08.04.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb