Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 196692

Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda


Dražić, Tonko
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda
(Determination of physicochemical parameters of honey samples)

Autori
Dražić, Tonko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.04

Godina
2005

Stranica
59

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
Dijastaza; HMF (hidroksimetilfurfural); med
(Diastase; HMF (hydroxymethylfurfural); honey)

Sažetak
Kakvoća meda bitno doprinosi njegovu značaju u prehrani. Pri utvrđivanju kakvoće meda važno je odrediti fizikalno-kemijska svojstva meda. Ona ovise o brojnim faktorima, kao što su botaničko i geografsko porijeklo, klimatski uvjeti, način proizvodnje, te uvjeti i dužina skladištenja. U ovom radu određivani su maseni udio HMF-a (hidroksimetilfurfural) i aktivnost dijastaze, na 130 uzoraka 21 različite vrste meda, sa područja Hrvatske i Slovenije. Dobiveni su sljedeći rezultati: maseni udio HMF-a kretao se od 0, 38 do 36, 29 mg/kg, dok je aktivnost dijastaze bila u rasponu od 7, 97 do 44, 38. Razlike unutar meda iste vrste bile su znatne, dok su medovi različitog botaničkog porijekla pokazali statistički signifikantnu različitost. Svi ispitani uzorci meda zadovoljavaju zahtjeve Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058018

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb