Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Doprinos bakterija mliječne kiseline zdravstvenim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda (CROSBI ID 506832)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa

Šušković, Jagoda Doprinos bakterija mliječne kiseline zdravstvenim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda // Utjecaj prehrane na zdravlje Zagreb, Hrvatska, 19.05.2005-19.05.2005

Podaci o odgovornosti

Šušković, Jagoda

hrvatski

Doprinos bakterija mliječne kiseline zdravstvenim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda

Mljekarska industrija je najveći korisnik bakterija mliječne kiseline, kao starter kultura i probiotičkih kultura, u proizvodnji različitih fermentiranih mliječnih proizvoda. Fermentirani mliječni proizvodi predstavljaju 20 % ukupne svjetske proizvodnje fermentirane hrane. U dobivanju fermentiranih mliječnih proizvoda sudjeluju bakterije mliječne kiseline koje svojom metabolizamskom aktivnošću doprinose povećanju nutritivne i terapijske vrijednosti proizvoda. To se očituje u povećanoj koncentraciji nekih vitamina i enzima, egzopolisaharida i bioaktivnih peptida te mliječne kiseline kao glavnog proizvoda metabolizma ovih bakterija. Terapijski učinak bakterija mliječne kiseline, odnosno zdravstvena korist fermentiranih mliječnih proizvoda, može biti izražena u slučajevima nepodnošljivosti laktoze, infekcije probavnog sustava, viralne dijareje, dijareje uzrokovane antibiotičkom terapijom, u prevenciji i terapiji putničke dijareje te gastritisa uzrokovanog bakterijom Helicobacter pylori. Najnovija istraživanja ukazuju na značajnu ulogu fermentiranih mliječnih proizvoda u smanjenju koncentracije kolesterola, krvnog tlaka, smanjenju rizika nastajanja raka debelog crijeva te drugih upalnih bolesti crijeva što je rezultat imunostimulacijskog učinka bakterija mliječne kiseline prisutnih u fermentiranim mliječnim proizvodima.

bakterije mliječne kiseline; starter kulture; probiotički učinak; bioaktivni peptidi; egzopolisaharidi

nije evidentirano

engleski

Lactic acid bacteria contribution to healthy benefits of fermented dairy products

nije evidentirano

lactic acid bacteria; starter cultures; probiotic effect; bioactive peptides; exopolisacharides

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

Utjecaj prehrane na zdravlje

pozvano predavanje

19.05.2005-19.05.2005

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija