Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Agroekološki elaborat s prijedlogom za rekultivaciju tala na trajno napuštenim i saniranim bušotinskim radnim prostorima naftnog polja Šumećani - Križ. (CROSBI ID 756055)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Bašić, Ferdo ; Seletković, Zvonko ; Kisić, Ivica ; Mesić, Milan Agroekološki elaborat s prijedlogom za rekultivaciju tala na trajno napuštenim i saniranim bušotinskim radnim prostorima naftnog polja Šumećani - Križ. // Agronomski fakultet, Zavod za opću proizvodnju bilja. 2003.

Podaci o odgovornosti

Bašić, Ferdo ; Seletković, Zvonko ; Kisić, Ivica ; Mesić, Milan

hrvatski

Agroekološki elaborat s prijedlogom za rekultivaciju tala na trajno napuštenim i saniranim bušotinskim radnim prostorima naftnog polja Šumećani - Križ.

Na polju Križ ukupno je izbušeno 148 bušotina, 108 pozitivnih (radnih) i 40 negativnih. Bušotine su imale naredni status. Negativnih nezacjevljenih (likvidiranih) bilo je 16, negativnih zacjevljenih (likvidiranih) 20, negativnih zacjevljenih mjernih 4 i negativnih zacjevljenih (potencijalno za proizvodnju tople vode – Kr-7) jedna. Ukupno negativnih bušotina bilo je 40. Proizvodnih je bilo 40, proizvodnih zatvorenih 60, proizvodna zatvorena mjerna bila je jedna (Kr-148) a proizvodnih likvidiranih bilo je 5, što čini ukupno proizvodnih 108 bušotina. Dio nafte polja Križ, koristi se za proizvodnju naftalana koji se koristi u zdravstvene svrhe. Važno je naglasiti da će na polju kao radne ostati naredne bušotine: Kr-9 ; Kr-12 ; Kr-13 ; Kr-18 ; Kr-30 ; Kr-47 ; Kr-60 ; Kr-66 ; Kr-80 ; Kr-102 i Kr-103 odnosno kao potencijalna rezerva naredne bušotine: Kr-34 ; Kr-51 ; Kr-61 ; Kr-62 ; Kr-68 i Kr-109. U razdoblju 1987 pa do 1995. godine na polju je proizvedeno oko 32.000 tona nafte. Za provjeru stanja onečišćenosti tala uzrokovanih radom polja tijekom proljeća 2003. g. provedeno je uzimanje uzoraka tla. Uzorci su uzimani iz sloja do dubine od 25 cm, tako da se jedan prosječni uzorak priređuje od 20-ak pojedinačnih. Uzorci su uzeti prema istovjetnom postupku, jedan na samom bušotinskom radnom prostoru, dok je drugi uziman u okolnom tlu koje nije bilo zahvaćeno radom bivše bušotine. U svim uzorkovanjima, bez obzira na mjesto (bušotine u okružju poljoprivrednih ili šumskih površina) vidljivo da ne postoje razlike u temeljnim značajkama tla. Iz podataka o sadržaju teških kovina vidljivo je da u svim uzorkovanjima, bez obzira na mjesto uzorkovanja, nije zabilježen povećan sadržaj niti jedne kovine.

tlo; nafta; teške kovine; ukupna i mineralna ulja;

nije evidentirano

engleski

Agroekološki elaborat s prijedlogom za rekultivaciju tala na trajno napuštenim i saniranim bušotinskim radnim prostorima naftnog polja Šumećani - Križ.

nije evidentirano

soil; oil; heavy metals; total and mineral oil

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Agronomski fakultet, Zavod za opću proizvodnju bilja

2003.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)