Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 196523

Promjene koncentracije sastojaka arome u običnom i probiotičkom jogurtu tijekom skladištenja


Hruškar, Mirjana; Krpan, Marina; Bucak, Ivana; Vahčić, Nada
Promjene koncentracije sastojaka arome u običnom i probiotičkom jogurtu tijekom skladištenja // Mljekarstvo, 55 (2005), 1; 31-39 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Promjene koncentracije sastojaka arome u običnom i probiotičkom jogurtu tijekom skladištenja
(Concentration changes of aroma components in plain and probiotic yoghurt during storage)

Autori
Hruškar, Mirjana ; Krpan, Marina ; Bucak, Ivana ; Vahčić, Nada

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 55 (2005), 1; 31-39

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Jogurt; probiotički jogurt; sastojci arome; senzorska procjena
(Yoghurt; probiotic yoghurt; aroma compounds; sensory evaluation)

Sažetak
U ovom radu su korišteni uzorci običnog i probiotičkog jogurta s hrvatskog i slovenskog tržišta. Uzorci su čuvani 25 dana na dvije različite temperature (+4°C, +20°C), a svakih 5 dana uzimani su uzorci za određivanje sastojaka arome (acetaldehid, etanol i diacetil). Istovremeno je provedena i senzorska procjena. Svrha ovog istraživanja bila je utvrditi promjene koncentracija pojedinih tvari arome i senzorske kakvoće običnog i probiotičkog jogurta, tijekom skladištenja ovisno o temperaturi i trajanju skladištenja, te utvrditi u kojoj mjeri su te promjene arome progresivnije obzirom na različitost uzoraka. Dobiveni rezultati ukazuju da je smjer promjena udjela sastojaka arome identičan u obje vrste jogurta uglavnom zbog bakterija jogurtne kulture (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus) koji značajno utječu na tvari arome, dok prisutnost probiotičkih bakterija ima uglavnom terapijski učinak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058018

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Agricola
  • CAB Abstracts
  • FSTA