Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 19590

Udio Židova u medicini u Hrvatskoj i Zagrebu


Belicza, Biserka; Jevtović, Saša
Udio Židova u medicini u Hrvatskoj i Zagrebu // Dva stoljeća povijesti i kulture Židova u Zagrebu i Hrvatskoj / Kraus, Ognjen (ur.).
Zagreb: Židovska općina Zagreb, 1998. str. 202-228


CROSBI ID: 19590 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udio Židova u medicini u Hrvatskoj i Zagrebu
(The Role of Jews in Medicine in Croatia and Zagreb)

Autori
Belicza, Biserka ; Jevtović, Saša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Dva stoljeća povijesti i kulture Židova u Zagrebu i Hrvatskoj

Urednik/ci
Kraus, Ognjen

Izdavač
Židovska općina Zagreb

Grad
Zagreb

Godina
1998

Raspon stranica
202-228

ISBN
953-96836-2-9

Ključne riječi
Židovi,Hrvatska,medicina, zdravstvena zaštita, edukacija, liječnici,kirurzi, 14-18.st.,19 st., 1900-1941
(Jews, Croatia, Zagreb, medicine, health care, education, physicians, barnber-surgeons, 14-18th ct.; 19th ct; 1900-1941..)

Sažetak
Udio Židova u medicini i zdravstvu u Hrvatskoj dosad nije sustavno proučavan. Stoga na temelju objavljenih priloga o njihovoj prisutnosti i medicinskom djelovanju na teritoriju današnje Hrvatske još uvijek možemo steći samo djelomične i neujednačene predodžbe , bilo da je riječ o liječnicima, kirurzima - ranarnicima i ljekarnicima , ili veterinarima i primaljama. Valja očekivati da će u budućnosti s proučavanjem i obradom arhivske građe i dokumenata biti moguće doći do objektivnih kvantitativnih pokazatelja o broju, strukturi, rasporedu, statusu i radu Židova kao medicinskih praktičara, te o njihovom udjelu u razvoju zaštite i unapređivanja zdravlja, te njegovanja i unapređivanja medicinskih znanosti u Hrvatskoj. Jednako tako, istom predstoji proučavanje osobitosti oblika i razvoja zdravstvene kulture, zaštite zdravlja i medicinske skrbi unutar samih židovskih zajednica. U ovome smo radu na temelju poznatih činjenica pokušali ocijeniti mogući udio Židova, prvenstveno liječnika , u hrvatskoj medicinskoj baštini iako s obzirom na strukturu i brojnost prikupljenih podataka prevladavaju podaci koji se odnose na područje Zagreba. Prikupljene smo podatke razvrstali u nekoliko krnoloških i tematskih cjelina raspoređenih u poglavljima. Prvo govori o liječnicima i kirurzima u hrvatskim gradovima od 16. do konca 18. stoljeća, drugo obuhvaća 19. stoljeće a treće do sredine 20. stoljeća. Premda spomen na Židove liječnike i kirurge nalazimo u dokumentima od srednjovjekovnog doba, njihovu brojniju i aktivniju prisutnost u Hrvatskoj i Zagrebu možemo pratiti istom od 1781. godine. Proces se odvijao postepeno a njegovu su kontinuitetu i progresu znatno doprinijeli pojedinci koji su se afirmirali kao uspješni liječnici praktičari u privatnoj ili javnoj zdravstvenoj službi. Već u prvoj polovini 19. stoljeća istaknuti pojedinci se pridružuju nastojanjima za osnivanje visokoškolske medicinske nastave. Nalazimo ih među neimarima boraca za otvorenje liječničkog fakulteta na Sveučilištu u Zagrebu i u razdoblju od g. 1874. do 1917, kada je fakultet konačno počeo radom, kao i u redovima prvih generacija studenata koji su svojim interesom za studij medicine podupirali opravdanost opstanka i razvoja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Značajno su prisutni među pokretačima specijalističkih medicinskih disciplina, u poticanju razvoja stručno znanstvenih medicinskih istraživanja u kao i u pokretanju i promicanju stručne i znanstvene medicinske publicistike. Njihova je prisutnost u ovoj sredini ostavila traga i u povijesti stručnih i staleških liječničkih udruga. Unatoč svemu tome od g. 1918. do 1945. najviši rang u akademskoj, sveučilišnoj karijeri ostao im je u Hrvatskoj praktički nedostupan. Istom u razdoblju poslije drugog svjetskog rata omogućeno je Židovima ravnopravno kandidiranje i izbor u znanstveno - nastavna zvanja. Tome je znatno doprinijela njihova uloga i sudbina u konstelaciji fašističko - antifašističkih borbi u ovom dijelu Europe.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Projekti:
101101

Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Profili:

Avatar Url Biserka Belicza (autor)

Avatar Url Saša Jevtović (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Belicza, Biserka; Jevtović, Saša
Udio Židova u medicini u Hrvatskoj i Zagrebu // Dva stoljeća povijesti i kulture Židova u Zagrebu i Hrvatskoj / Kraus, Ognjen (ur.).
Zagreb: Židovska općina Zagreb, 1998. str. 202-228
Belicza, B. & Jevtović, S. (1998) Udio Židova u medicini u Hrvatskoj i Zagrebu. U: Kraus, O. (ur.) Dva stoljeća povijesti i kulture Židova u Zagrebu i Hrvatskoj. Zagreb, Židovska općina Zagreb, str. 202-228.
@inbook{inbook, editor = {Kraus, O.}, year = {1998}, pages = {202-228}, keywords = {\v{Z}idovi,Hrvatska,medicina, zdravstvena za\v{s}tita, edukacija, lije\v{c}nici,kirurzi, 14-18.st.,19 st., 1900-1941}, isbn = {953-96836-2-9}, title = {Udio \v{Z}idova u medicini u Hrvatskoj i Zagrebu}, keyword = {\v{Z}idovi,Hrvatska,medicina, zdravstvena za\v{s}tita, edukacija, lije\v{c}nici,kirurzi, 14-18.st.,19 st., 1900-1941}, publisher = {\v{Z}idovska op\'{c}ina Zagreb}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, editor = {Kraus, O.}, year = {1998}, pages = {202-228}, keywords = {Jews, Croatia, Zagreb, medicine, health care, education, physicians, barnber-surgeons, 14-18th ct., 19th ct, 1900-1941..}, isbn = {953-96836-2-9}, title = {The Role of Jews in Medicine in Croatia and Zagreb}, keyword = {Jews, Croatia, Zagreb, medicine, health care, education, physicians, barnber-surgeons, 14-18th ct., 19th ct, 1900-1941..}, publisher = {\v{Z}idovska op\'{c}ina Zagreb}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font