Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Iskustva regionalne suradnje u zaštiti nacionalnih manjina (CROSBI ID 506646)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa

Bjelajac, Slobodan Iskustva regionalne suradnje u zaštiti nacionalnih manjina // Regionalna suradnja i zaštita nacionalnih manjina Begovo Razdolje, Hrvatska, 26.05.2005-29.05.2005

Podaci o odgovornosti

Bjelajac, Slobodan

hrvatski

Iskustva regionalne suradnje u zaštiti nacionalnih manjina

Autor ukazuje na jedan pokušaj organiziranja međunarodne i međuregionalne suradnje u zaštiti nacionalnih manjina projekta "Manjine u lokalnoj samoupravi kao element ostvarivanja Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu" koji je realiziran kroz četiri sastanka. Inicijalni sastanak održan je u Neumu, a ostala tri u centrima regija suorganizatora (NVO: Agencija lokalne demokratije iz Subotice, Centar za zaštitu prava manjina iz Sarajeva, Dalmatinski odbor solidarnosti iz Splita). Tekst je podijeljen na četiri dijela. U prvom dijelu teksta prikazuju se zaključci sa sastanka u Neumu, a u ostala tri sa seminara iz tri grada (Splita, Subotice i Sarajeva). Iako je dio zaključaka, u ovisnosti od zemlje, manje više realiziran u svakodnevnom političkom životu (sudjelovanje manjina na državnoj razini i lokalnoj samoupravi, priznavanje i realizacija kulturnih i političkih prava manjina, promjena uloge novih manjina kao akceleratora procesa normalizacije odnosa i razvoja suradnje, razvoj bileteralnih odnosa sa susjednim zemljama i sl.), dio zaključaka koji se odnose na decentralizaciju vlasti, promjene u uspostavljanju civilnih umjesto nacionalnih država, osiguranje kontinuiranog i nediskriminatorskog tretmana u elektronskim i tiskanim medijima uspostavljanjem stalnih programa i rubrika namijenjenih problematici života pripadnika manjina i njihovog statusa u društvu, osiguranje samostalnog predstavljanja pripadnika manjina kroz tiskane i elektronske medije osnivanjem i funkcioniranjem samostalnih radio i TV stanica te pisanih medija na jezicima nacionalnih manjina, pogotovo u pojedinim sredinama, još uvijek se, na žalost, nedovoljno ili nikako ne realiziraju.

međunarodna međuregionalna suradnja; nacionalne manjine; lokalna samouprava; kulturna i politička prava; nove manjine; mediji.

nije evidentirano

engleski

Regional collaboration experiences in protection of ethnic minorities

nije evidentirano

international interregional collaboration; ethnic minorities; local self-management; cultural and political rights; new minorities; mass media.

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

Regionalna suradnja i zaštita nacionalnih manjina

predavanje

26.05.2005-29.05.2005

Begovo Razdolje, Hrvatska

Povezanost rada

Politologija