Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 195443

Utjecaj rokova košnje na prinose krmnog sirka u različitim klimatskim (vegetacijskim) sezonama


Uher, Darko; Štafa, Zvonimir; Maćešić, Dubravko; Kaučić, Dražen; Vukašinović, Zoran
Utjecaj rokova košnje na prinose krmnog sirka u različitim klimatskim (vegetacijskim) sezonama // Mljekarstvo, 55 (2005), 1; 15-30 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 195443 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj rokova košnje na prinose krmnog sirka u različitim klimatskim (vegetacijskim) sezonama
(The effect of cutting regime on yield of Sorghum in different climatic (vegetation) seasons)

Autori
Uher, Darko ; Štafa, Zvonimir ; Maćešić, Dubravko ; Kaučić, Dražen ; Vukašinović, Zoran

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 55 (2005), 1; 15-30

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
krmni sirak; rok košnje; prinos zelene mase; prinos suhe
(forage sorghum; cutting time; green mass yield; dry matter)

Sažetak
Hrana za stoku proizvodi se na prirodnim ili zasijanim travnjacima i na oranicama, a u nizinskim i sušnim područjima - zbog nesigurnosti uspijevanja - koriste se interpolirani usjevi kratke vegetacije. Na taj se način bolje iskorištava potencijal oranica i energija sunca a na tlu, koje bi inače bilo prazno između žetve i sjetve glavnih kultura (3-8 mjeseci), dobivaju se visoki prinosi kvalitetne zelene krme za stoku. Hibridi krmnog sirka vrlo dobro se uklapaju u slijed proizvodnje kvalitetne krme na obiteljskim gospodarstvima. Može ih se sijati nakon skidanja ozimih, ranih jarih kultura ili strnih žitarica. Ovisno o roku sjetve i oborinama prispijevaju za upotrebu tijekom ljeta, kada zbog suše ima malo zelene krme za izravnu ishranu stoke. Koriste se za zelenu krmu izravno s polja sve do jesenskih mrazeva i to u više otkosa. Viškovi proizvedene krme se siliraju. Tako se tijekom ljeta zadovolje potrebe za kvalitetnom krmom, a po jedinici površine proizvede se više kvalitetne krme tijekom vegetacije. Utvrđivani su urodi zelene mase i suhe tvari te osobine krmnog sirka hibrida Grazer N na pokušalištu Maksimir, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, u klimatski različitim uvjetima (sušno i vlažno ljeto). Najveći prinosi zelene mase i suhe tvari postignuti su u 2002. i 2003. godini kada je sirak (200 cm visok) košen 2 puta tijekom vegetacije. U klimatski povoljnijoj 2002. godini prinosi zelene mase bili su od 85, 2 t/ha do 100, 7 t/ha, a suhe tvari od 18, 7 t/ha do 31, 0 t/ha. U sušnoj 2003. godini prinosi zelene mase varirali su od 58, 6 do 86, 6 t/ha, a suhe tvari od 14, 6 do 26, 6 t/ha. U toj ekstremno suhoj godini hibridni sirak Grazer N bio je visokog proizvodnog potencijala, tako da je korišten tijekom ljeta i rane jeseni u istom broju otkosa kao prethodne godine. Kontinuiranim prirastom on zadovoljava potrebe za krmom i u ekstremno sušnim uvjetima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Uher, Darko; Štafa, Zvonimir; Maćešić, Dubravko; Kaučić, Dražen; Vukašinović, Zoran
Utjecaj rokova košnje na prinose krmnog sirka u različitim klimatskim (vegetacijskim) sezonama // Mljekarstvo, 55 (2005), 1; 15-30 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Uher, D., Štafa, Z., Maćešić, D., Kaučić, D. & Vukašinović, Z. (2005) Utjecaj rokova košnje na prinose krmnog sirka u različitim klimatskim (vegetacijskim) sezonama. Mljekarstvo, 55 (1), 15-30.
@article{article, year = {2005}, pages = {15-30}, keywords = {forage sorghum, cutting time, green mass yield, dry matter}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {55}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {The effect of cutting regime on yield of Sorghum in different climatic (vegetation) seasons}, keyword = {forage sorghum, cutting time, green mass yield, dry matter} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • CAB ABSTRACTS
  • FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY ABS
  • FOODLINE
  • CAB HEALTH
  • AGRIS
  • WORLD TRANSL.INDEX
  • TOXLINE
  • PACKAGING SCIENCE & TECHNOLOGY

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font