Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fiziološke osobitosti hranidbe kunića u uzgoju (CROSBI ID 113564)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Mašek, Tomislav ; Šerman, Vlasta ; Mikulec, Željko ; Mas, Nora Fiziološke osobitosti hranidbe kunića u uzgoju // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 5 (2003), 45; 293-299-x

Podaci o odgovornosti

Mašek, Tomislav ; Šerman, Vlasta ; Mikulec, Željko ; Mas, Nora

hrvatski

Fiziološke osobitosti hranidbe kunića u uzgoju

U radu su navedene osobitosti probavnog sustava i metabolizma kunića značajne za hranidbu u uzgoju. Glavna osobitost probavnog sustava je prilagođenost uzimanju velikih količina hrane. Cekum fermentacijom osigurava dodatne hranjive tvari dok kolon razdvajanjem hrane omogućuje stvaranje cekotrofa. Najveći dio obroka predstavljeju ugljikohidrati koji su ujedno i potencijalni uzročnik probavnih poremećaja. Potrebe za bjelančevinama najčešća su izražene kao omjer probavljive sirove bjelančevine i probavljive energije. Kunići prilagođavaju unos hrane prema količini energije u smjesi, a energetske potrebe izražavaju se u probavljivoj energiji. Metabolizam kalcija jedinstven je u odnosu na druge domaće životinje. Pasivni mehanizam resorpcije značajniji je od aktivnog, što dovodi do izrazito velikih koncentracija kalcija u serumu. Glavni put izlučivanja kalcija su bubrezi a ne žuč kao kod ostalih životinja.

Kunići; probavni sustav; cekotrofija

nije evidentirano

engleski

Physiological characteristics of the nutrition of the rabbit

nije evidentirano

Rabbit; digestive system; caecotrophy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

5 (45)

2003.

293-299-x

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

nije evidentirano