Fiziološke osobitosti hranidbe kunića u uzgoju (CROSBI ID 113564)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Mašek, Tomislav ; Šerman, Vlasta ; Mikulec, Željko ; Mas, Nora
hrvatski
Fiziološke osobitosti hranidbe kunića u uzgoju
U radu su navedene osobitosti probavnog sustava i metabolizma kunića značajne za hranidbu u uzgoju. Glavna osobitost probavnog sustava je prilagođenost uzimanju velikih količina hrane. Cekum fermentacijom osigurava dodatne hranjive tvari dok kolon razdvajanjem hrane omogućuje stvaranje cekotrofa. Najveći dio obroka predstavljeju ugljikohidrati koji su ujedno i potencijalni uzročnik probavnih poremećaja. Potrebe za bjelančevinama najčešća su izražene kao omjer probavljive sirove bjelančevine i probavljive energije. Kunići prilagođavaju unos hrane prema količini energije u smjesi, a energetske potrebe izražavaju se u probavljivoj energiji. Metabolizam kalcija jedinstven je u odnosu na druge domaće životinje. Pasivni mehanizam resorpcije značajniji je od aktivnog, što dovodi do izrazito velikih koncentracija kalcija u serumu. Glavni put izlučivanja kalcija su bubrezi a ne žuč kao kod ostalih životinja.
Kunići; probavni sustav; cekotrofija
nije evidentirano
engleski
Physiological characteristics of the nutrition of the rabbit
nije evidentirano
Rabbit; digestive system; caecotrophy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
5 (45)
2003.
293-299-x
objavljeno
0023-4850