Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Učinak ozračivanja jaja malom dozom gama-zračenja prije inkubacije na koncentraciju natrija i kalija u krvnoj plazmi pilića (CROSBI ID 756009)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Magoči, Ana Učinak ozračivanja jaja malom dozom gama-zračenja prije inkubacije na koncentraciju natrija i kalija u krvnoj plazmi pilića // -. 2005.

Podaci o odgovornosti

Magoči, Ana

hrvatski

Učinak ozračivanja jaja malom dozom gama-zračenja prije inkubacije na koncentraciju natrija i kalija u krvnoj plazmi pilića

Istraživan je učinak male doze gama-zračenja na koncentraciju natrija i kalija u krvnoj plazmi pilića. Jaja pokusne skupine pilića bila su ozračena dozom od 0, 30 Gy gama-zračenja, iz radioaktivnog izvora Co-60, prije inkubacije. Dobiveni rezultati uspoređeni su s rezultatima pilića izleženih iz neozračenih jaja (kontrolna skupina). Obje skupine pilića držane su u istim uvijetima i hranjene istom hranom. Pilićima je vađena krv iz srca i krilne vene 1, 3, 5, 7, 10, 20, 30. i 42. dana tova. .Koncentracija natrija i kalija u krvnoj plazmi pilića određivana je atomskom spektrofotometrijom. Dobiveni rezultati su pokazali da je koncentracija natrija u krvnoj plazmi pokusnih pilića bila značajno povećana 1. dana pokusa a značajno smanjena 5. i 42. dana. Koncentracija kalija nije se statistički značajno mijenjala u krvnoj plazmi pokusnih pilića. Uzrok navedenim promjenama koncentracije natrija u krvnoj plazmi pokusnih pilića, u prvom redu 5. i 42. dana pokusa, može biti zbog uzimanja većih količina vode kao posljedica intenzivnije mijene tvari uzrokovane stimulacijskim učinkom male doze gama-zračenja.

ionizacijsko zračenje; mala doza; pilići; elektroliti

nije evidentirano

engleski

Effect of loe dose ionizing radiation upon concentration sodium and potassium in the blood plasma of broilers

nije evidentirano

ionizing radiation; low dose; chicken; electrolyte

nije evidentirano

Podaci o izdanju

-

2005.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Veterinarska medicina