Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mitohondrijska DNA i mikrosateliti kao genetski biljezi u istraživanjima populacije vrste crvenokljuna galica (Aves: Corvidae: Pyrrhocorax pyrrhocorax) (CROSBI ID 341137)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Tomašković, Ivna Mitohondrijska DNA i mikrosateliti kao genetski biljezi u istraživanjima populacije vrste crvenokljuna galica (Aves: Corvidae: Pyrrhocorax pyrrhocorax) / Tadić, Zoran (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2002

Podaci o odgovornosti

Tomašković, Ivna

Tadić, Zoran

hrvatski

Mitohondrijska DNA i mikrosateliti kao genetski biljezi u istraživanjima populacije vrste crvenokljuna galica (Aves: Corvidae: Pyrrhocorax pyrrhocorax)

Polulacije crvenokljune galice u svijetu su fragmentirane i u opadanju. Britanska populacija procjenjuje se na svega 340 parova. Opadanje brojnosti crvenokljune glaice u Britaniji i drugdje u svijetu najviše se pripisuje promjenama u načinu gospodarenja poljoprivrednim površinama. Izolirana je DNA iz 23 uginule jedinke crvenokljune galice s različitih lokacija u Walesu i iz 24 muzejska primjerka (NHM - London) od čega su 2 bile žutokljune glalice. Umnoženo je devet mikrosatelitskih lokusa PCR-om pomoću fuorescentno obilježenih klica, razvijenih u srodne vrste Corvus kubaryi. Analiza proizvoda je pokazala da pet lokusa ima samo jedan alel te se oni ne mogu koristiti u daljnjim istraživanjima populacija crvenokljune galice. Korištenjem postojećih klica, umnožen je i sekvenciran dio kontrolne regije mtDNA u duljini od 365 parova baza. Pronadđen je jedan haplotip u svih uginulih jedinki današnje velške populacije i u 17 muzejskih primjeraka. Tri muzejska primjerka imala su drugačije haplotipove. Dvije žutokljune galice imale su haplotipove drugačije od crvenokljune galice, te međusobno. Mitohondrijska kontrolna regija pokazala je vrlo malu raznolikost crvenokljune galice.

crvenokljuna galica; genetski biljezi; mikrosateliti; mitohondrijska DNA

nije evidentirano

engleski

Mitochondrial DNA and microsatellites as genetic markers for research of populations of the chough (Aves: Corvidae: Pyrhhocorax pyrrhocorax)

nije evidentirano

chough; genetic markers; microsatellites; mitochondrial DNA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

14.03.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija