Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

PROCJENA KAKVOĆE BILJNIH MASNIH ULJA (CROSBI ID 506253)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Bakmaz, Marina ; Kosalec, Ivan PROCJENA KAKVOĆE BILJNIH MASNIH ULJA // Treći hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem : knjiga sažetaka / Zorc, Branka (ur.). Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2005. str. 173-173-x

Podaci o odgovornosti

Bakmaz, Marina ; Kosalec, Ivan

hrvatski

PROCJENA KAKVOĆE BILJNIH MASNIH ULJA

Biljna masna ulja su kruti ili tekući trigliceridi masnih kiselina. Mogu sadržavati male količine drugih lipida kao što su voskovi, slobodne masne kiseline, djelomični gliceridi ili nesaponificirane tvari. U farmaceutskoj praksi najčešće se koriste bademovo rafinirano, maslinovo rafinirano i ricinusovo djevičansko ulje kao monopreparati ili kao sastavnice za izradu farmaceutskih prpravaka, a ricinusovo ulje i peroralno kao laksans. Za neškodljivo djelovanje masnih ulja vrlo je važno dobro poznavati njihovu kakvoću koja ovisi o mnogim čimbenicima: način dobivanja, čuvanje na prikladnoj temperaturi, zaštićenost od svjetlosti i kisika, starost ulja, čistoća u smislu količine prisutnih stranih masnih ulja (DAB) ili masnih kiselina i sterola (Ph. Eur.). Provjera kakvoće masnih ulja provodi se prema propisima monografija za pojedina ulja ? prema Ph. Eur. za identifikaciju najvažnija je provjera mirisa, od fizikalnih metoda relativna gustoća, indeks refrakcije i optička rotacija te od sadržaja kiselinski, hidroksilni, jodni i peroksidni broj te broj saponifikacije i neosapunjive tvari. Iskustvo pokazuje kako su spomenute konstante, a osobito peroksidni broj, u uskoj svezi s načinom čuvanja ulja odnosno njihovom kakvoćom. U ovom smo radu prikazali promjene vrijednosti peroksidnog i kiselinskog broja te broja saponifikacije s obzirom na starost ulja (svaka 3 mjeseca) na tri biljna ulja ? bademovo, maslinovo i ricinusovo ulje te na ribljem ulju (n = 9+3). Sva su ulja čuvana na propisan način (t = 10 ? 2oC ). Određivanje se provodilo prema propisima Ph. Eur. 4. Prema vrijednostima zahtjeva za peroksidni broj niti jedno ulje nije zadovoljilo već nakon 3. mjeseca s time da je najveći porast broja imalo bademovo ulje.Vrijednosti za kiselinski broj i broj saponifikacije za sva ulja bile su u granicama dozvoljenih vrijednosti i na kraju 9. mjeseca. Prema dobivenim rezultatima može se zaključiti kako je vrijednost peroksidnog broja dobar pokazatelj kakvoće biljnih masnih ulja te se preporučuje kontrola kakvoće ulja putem određivanja peroksidnog broja zbog pozitivne korelacije između jednostavnosti, financijske isplativosti i vrijednosti podataka koji proizlaze iz ovog određivanja.

biljna ulja; kakvoća; peroksidni broj; kvaliteta

nije evidentirano

engleski

ESTIMATE OF THE QUALITY OF VEGETABLE FATTY OILS

nije evidentirano

vegetable oil; quality; peroxide number

nije evidentirano

Podaci o prilogu

173-173-x.

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Treći hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem : knjiga sažetaka

Zorc, Branka

Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

Treći hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem

poster

27.04.2005-30.04.2005

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Farmacija