Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 193382

Nasilje među vršnjacima - problem obitelji, škole i društva


Zloković, Jasminka
Nasilje među vršnjacima - problem obitelji, škole i društva // Pedagogijska istraživanja, 1 (2004), 2; 207-220 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 193382 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nasilje među vršnjacima - problem obitelji, škole i društva
(Bullying - the problem of family, school and society)

Autori
Zloković, Jasminka

Izvornik
Pedagogijska istraživanja (1334-7888) 1 (2004), 2; 207-220

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
neprihvatljivo ponašanje; nasilje među djecom; učitelji i roditelji u prevenciji nasilja
(unacceptable behaviour; bullying; teacher and parents in the prevention of violence)

Sažetak
Različita su gledišta o tome što je to društveno (ne)prihvatljivo ponašanje i koji su njegovi uzroci. Humanistički pristup prevenciji društveno neprihvatljivog ponašanja i stručnoj pomoći podrazumijeva uzimanje u obzir razvojnih procesa, bioloških i genetičkih osobina, kao i kulturalnih i društvenih čimbenika koji utječu na ponašanje individuuma. U nizu društveno neprihvatljivih ponašanja posebno ističemo pojavu nasilja koje se događa nad djecom i među djecom u različitim socijalnim sredinama, u obitelji, školi, na ulici, široj okolini. Rezultati ispitivanja koje smo proveli na uzorku od 161 učenika šestih i sedmih razreda četiriju osnovnih škola upućuju na potrebu razvijanja programa prevencije nasilja. Osim rezultata koji upućuju na zaključak o različitim oblicima nasilja među djecom u školi, zaprepašćuju podaci o učiteljevu nereagiranju u situacijama nasilja koje se događa među djecom. To je jedna od pojava na koju je nužno upozoriti kako bi se mijenjali neki neprimjereni postupci i stajališta odraslih o problemima djece. Jednu od mogućnosti vidimo i u sustavnim programima prevencije i educiranja ne samo djece već i odraslih koji su s njima u svakodnevnom kontaktu. Polazeći sa stajališta suvremene pedagogije, u radu se, sukladno temeljnim ciljevima Povelje UN-a o zaštiti i razvoju djece, predlažu neki sadržaji i metode programa prevencije nasilja među djecom. Navode se i argumenti prema kojima se, osim stručne utemeljenosti u radu na prevenciji nasilja, važnima pokazuje i socijalna osjetljivost za probleme djece.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Pedagogija

Napomena
Sažetak rada napisan je na engleskom i njemačkom jezikuPOVEZANOST RADA


Projekti:
0009025

Ustanove:
Filozofski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Jasminka Zloković (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Zloković, Jasminka
Nasilje među vršnjacima - problem obitelji, škole i društva // Pedagogijska istraživanja, 1 (2004), 2; 207-220 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Zloković, J. (2004) Nasilje među vršnjacima - problem obitelji, škole i društva. Pedagogijska istraživanja, 1 (2), 207-220.
@article{article, author = {Zlokovi\'{c}, J.}, year = {2004}, pages = {207-220}, keywords = {neprihvatljivo pona\v{s}anje, nasilje me\dju djecom, u\v{c}itelji i roditelji u prevenciji nasilja}, journal = {Pedagogijska istra\v{z}ivanja}, volume = {1}, number = {2}, issn = {1334-7888}, title = {Nasilje me\dju vr\v{s}njacima - problem obitelji, \v{s}kole i dru\v{s}tva}, keyword = {neprihvatljivo pona\v{s}anje, nasilje me\dju djecom, u\v{c}itelji i roditelji u prevenciji nasilja} }
@article{article, author = {Zlokovi\'{c}, J.}, year = {2004}, pages = {207-220}, keywords = {unacceptable behaviour, bullying, teacher and parents in the prevention of violence}, journal = {Pedagogijska istra\v{z}ivanja}, volume = {1}, number = {2}, issn = {1334-7888}, title = {Bullying - the problem of family, school and society}, keyword = {unacceptable behaviour, bullying, teacher and parents in the prevention of violence} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Sociological Abstracts
  • Social Abstracts
  • Worldwide Political Science Abstracts

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font