Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 193342

Ramanova spektroskopija u istraživanju nanostruktura


Ivanda, M.; Furić, K.; Musić, S.; Gotić, M.; Desnica, U.; Tonejc, A.M.; Djerdj, I.
Ramanova spektroskopija u istraživanju nanostruktura // Zbornik Četvrtog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva / Krešimir Kumerički (ur.).
Zagreb: Hrvatsko fizikalno društvo, 2003. str. 121-121 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ramanova spektroskopija u istraživanju nanostruktura
(Raman spectroscopy of nanostructures)

Autori
Ivanda, M. ; Furić, K. ; Musić, S. ; Gotić, M. ; Desnica, U. ; Tonejc, A.M. ; Djerdj, I.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik Četvrtog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva / Krešimir Kumerički - Zagreb : Hrvatsko fizikalno društvo, 2003, 121-121

Skup
4. Znanstveni sastanak hrvatskog fizikalnog društva

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.-15.11.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Raman; nanostrukture
(Raman; Nanostructures)

Sažetak
U zadnje dvije dekade postoji snažan interes znanstvene zajednice kao i visoko-tehnološke industrije za materijalima koji u svojem nazivu imaju prefiks "nano", npr. nanoˇcesticama, nanokristalima, nanostrukturama. Nano ˇcestiˇcni materijali pokazuju veliko bogatstvo novih temeljnih fiziˇckih fenomena koji se gotovo u potpunosti razlikuju od onih u makroskopskim sistemima. Ciljana nanostrukturna istraživanja u Laboratoriju za molekulsku fiziku IRB-a poˇcinju vec poˇcetkom devedesetih godina istraživanjem nanostrukturnih defekata u amorfnom siliciju i galijevom arsenidu u suradnji s grupom T. E. Haynesa, SAD. Sredinom devedesetih istraživanja se proširuju na oksidne nanoˇcestice dobivene sol-gel metodom u suradnji s grupom Dr. S. Musi´ca i na nanoˇcestice CdxSe1-x u staklenoj matrici u suradnji s grupom Prof. W. Kiefera, Njemaˇcka. Trenutna istraživanja se još odvijaju u suradnji s talijanskim znanstvenicima na TiO2 nanoˇcesticama u kvarcnoj matrici dobivenih sol-gel metodom u suradnji s grupom prof. M. Montagne, Si - nanoˇcesticama u kvarcnoj matrici u suradnji s prof. L. Pavesijem i helijem induciranim nanostrukturama u siliciju u suradnji s prof. G. Mariottom. U okviru ovog rada biti ´ce prikazane osnove teorije Ramanovog raspršenja na nanoˇcesticama kao i zanimljiviji primjeri primjene Ramanove spektroskopije na nanostrukturama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FizikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0098022
00980903

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb