Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Higijena vimena ovaca na ekološki prihvatljiv način (CROSBI ID 739885)

Prilog sa skupa u časopisu | izvorni znanstveni rad

Pavičić, Željko ; Tomašković, Antun ; Kozačinski, Lidija ; Balenović, Tomislav ; Benić, Miroslav ; Kušće, L. ; Balenović, Mirta Higijena vimena ovaca na ekološki prihvatljiv način // Stočarstvo. 2004. str. 413-420-x

Podaci o odgovornosti

Pavičić, Željko ; Tomašković, Antun ; Kozačinski, Lidija ; Balenović, Tomislav ; Benić, Miroslav ; Kušće, L. ; Balenović, Mirta

hrvatski

Higijena vimena ovaca na ekološki prihvatljiv način

Pravilna higijena vimena je temeljna mjera za sprječavanje mastitisa i smanjenje postsekretornog onečišćenja svježeg sirovog mlijeka. Ona uključuje primjenu higijenskih mjera na sisama prije i poslije mužnje, a trebala bi se provoditi sredstvima koja isključuju mogućnost pojave štetnih ostataka u mlijeku. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi učinkovitost ekološki prihvatljivih higijenskih mjera na smanjenje broja mikroorganizama na sisama prije mužnje ovaca i mikrobiološku kakvoću svježeg sirovog mlijeka. U istraživanju su sudjelovale dvije skupine po 15 ovaca iz istog uzgoja. Higijena vimena prve skupine ovaca provodila se uranjanjem sisa prije mužnje u dezinfekcijsko sredstvo na bazi površinski aktivnih tvari, organskih kiselina i vodikovog peroksida. Zaštita sisa iste skupine ovaca nakon mužnje obavljena je sredstvom na bazi joda i tenzida. Higijena vimena druge skupine ovaca provodila se uranjanjem sisa u mješavinu dezinfekcijskih sredstava na bazi površinski aktivnih tvari, organskih kiselina i vodikovog peroksida te pripremljenog uvarka od 11 vrsta bilja u omjeru 3 : 7. Zaštita vimena iste skupine nakon mužnje provodila se sredstvom na bazi biljnih ekstrakata. Uzorci briseva s površine lijeve sise svake ovce u obje skupine uzimani su prije i poslije pripreme vimena za mužnju s navedenim higijenskim sredstvima. Pojedinačni uzorci mlijeka ovaca iz obje skupine uzimani su dvokratno u razmaku od dvadeset dana. Prema dobivenim rezultatima došlo je do značajnog smanjenja ukupnog broja aerobnih mezofilnih bakterija (p<0, 05) u obje skupine ovaca nakon provedenih higijenskih mjera, pri čemu se broj bakterija u prvoj skupini smanjio za 79, 9 %, a u drugoj skupini za 76, 7 %. Osim toga, ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija u mlijeku ovaca obje skupine bio je približno jednak i pri oba uzimanja kretao se u granicama I. klase. Stoga se može zaključiti da primjena oba postupka može znatno utjecati na učinkovitost higijene vimena ovaca, što bi se trebalo pozitivno odraziti na smanjenje pstsekretornog onečišćenja mlijeka. Izbor iskušanih higijenskih mjera pruža mogućnost izbora jeftinije metode, koju svakako treba istražiti na većem broju ovaca kroz duže vrijeme.

ovca; higijenska sredstva za vime; mikroorganizmi; mlijeko

nije evidentirano

engleski

Ecologically acceptable sheep udder hygiene

nije evidentirano

sheep; sanitary agents for udder; microorganisms; milk

nije evidentirano

Podaci o prilogu

413-420-x.

2004.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Stočarstvo

0351-0832

Podaci o skupu

Nepoznat skup

ostalo

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Veterinarska medicina