Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Studijski prikaz povijesnog razvoja s idejnim rješenjem obnove vrtova i perivoja otoka Lokruma (CROSBI ID 755960)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Šišić, Bruno Studijski prikaz povijesnog razvoja s idejnim rješenjem obnove vrtova i perivoja otoka Lokruma // ugovor sa Zavodom za izgradnju Dubrovnika-Dubrovnik, u sklopu izrade PUP-a. 1989.

Podaci o odgovornosti

Šišić, Bruno

hrvatski

Studijski prikaz povijesnog razvoja s idejnim rješenjem obnove vrtova i perivoja otoka Lokruma

Studijskim elaboratom prikazana je uloga otoka Lokruma u prostoru, krajobrazu i panorami Dubrovnika. Otok Lokrum u neposrednoj blizini stare gradske jezgre ističe se izvanrednim prirodnim vrijednostima i svojim urbanim, krajobraznoarhitektonskim, kulturnopovijesnim i prirodoznanstvenim značenjem. Jedan je od najvažnijih komunalnih i turističkih objekata grada Dubrovnika. Iako su lokrumski vrtovi, kao dio prostranog gospodarstva uokolo samostana, bili uređivani i njegovani tijekom gotovo osamstoljetne benediktinske uprave, novija povijest vrtnog i krajobraznog uređivanja Lokruma počinje 1859. godine, kada je otok postao ladanjskom rezidencijom Habsburgovaca. Tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina 19. stoljeća na Lokrumu su bila izvršena opsežna ulaganja u vrtno i krajobrazno uređenje. Uređenjem nisu bili obuhvaćeni samo vrtni prostori uokolo gotičko-renesansnog samostana, već je čitav otok (cca 70 ha) uređen mrežom putova i staza, s odmorištima i vidikovcima, postavši jednim od najvrednijih perivoja toga doba na hrvatskoj obali. Vrtovi su oblikovani historicističkim, a perivoj dijelom historicističkim i dijelom romantičarskim slogom. Elaborat sadrži opsežan prikaz povijesnog razvoja i oblikovnih obilježja lokrumskih vrtova i perivoja temeljen na spoznajama dobivenim tijekom prethodnog dugogodišnjeg istraživanja. Grafički prilozi elaborata sastoje se iz nacrta postojećeg stanja krajobraznog i vrtnog uređenja u mjerilu 1:2000, te nacrta idejnog rješenja obnove vrtova i uređenja krajobraza u mjerilu 1:1000.

Otok Lokrum; povijesni vrtovi; obnova

nije evidentirano

engleski

Study of the historical development and lay out features for gardens and parks on the island of Lokrum

nije evidentirano

Island of Lokrum; historical gardens; restoration

nije evidentirano

Podaci o izdanju

ugovor sa Zavodom za izgradnju Dubrovnika-Dubrovnik, u sklopu izrade PUP-a

1989.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest umjetnosti