Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Studijski prikaz s projektom uređenja botaničkog vrta egzotičnog bilja na otoku Lokrumu (CROSBI ID 755873)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Šišić, Bruno Studijski prikaz s projektom uređenja botaničkog vrta egzotičnog bilja na otoku Lokrumu // Internet:Botanical garden on the island Lokrum-Garden history. 1959.

Podaci o odgovornosti

Šišić, Bruno

hrvatski

Studijski prikaz s projektom uređenja botaničkog vrta egzotičnog bilja na otoku Lokrumu

Na sjevernom rubnom dijelu nekadašnjeg obradivog benediktinskog gospodarstva, na strogo ograničenoj površini oko 2 ha (otok Lokrum je zaštićeni rezervat prirodne vegetacije), koju tvori pretežito položeno zemljište i nekoliko napuštenih niskih terasa gdje se ranije uzgajalo vinovu lozu i voćke, Biološki institut HAZU u Dubrovniku donio je 1959.g. usuglašenu odluku o osnivanju i uređenju botaničkog vrta egzotičnog bilja: drveća, grmlja, trajnica i penjačica. Vrtu je dodijeljena zadaća da se kroz podizanje i uređivanje bavi introdukcijom i istraživanjem aklimatizacije bilja toplijih klimata na Zemlji. HAZU (JAZU) je iste godine naručila izradu studije i projekta . Studija je sadržavala široki pregled porodica, rodova i vrsta bilja pretežito porijeklom iz sličnih klimata kao što su neka područja Sjeverne i Južne amerike, Australije, Južne Afrike te Kine, Japana i.Himalaje. Sastavni dio projektne studije bili su i nacrti s oblikovnim rješenjima novog botaničkog vrta. ( Autorski primjerak cjelovite studije uništen je prilikom ratnog stradanja Centra za povijesne vrtove i razvoj krajine u Dubrovniku Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u prosincu 1991.g.) Uz zahvate na djelomičnom preoblikovanju plastike zemljišta, projektiranim sustavom slobodnije provedenih staza definirana su vrtna polja namijenjena novom zelenilu. Posebnim nacrtom prikazan je prostorni razmještaj budućih mješovitih formacija egzotičnog drveća, grmlja, trajnica i penjačica u prostoru vrta. Biljne skupine, koje se pojavljuju slobodnije postavljene u prostoru, združene su bilo po srodnosti tj. pripadnosti istoj porodici, pa i istom rodu (napr. rod Eucalyptus i dr.) ili po sličnosti habitusa (napr.: Palmaceae - Cycadaceae, ili Cactaceae – rod Yucca – rod. Agave, ili Coniferae s nekoliko porodica i sl.). Projektna studija dovršena je i predana Hazu 1960.g., kada je i usvojena. Iste je godine započelo ustrojavanje botaničkog vrta i znanstveno djelovanje na introdukciji i aklimatizaciji bilja, što je bilo povjereno botaničaru dr.sc. Lavu Rajevskom. Botanički vrt na Lokrumu, uz to što je uzgojio više stotina biljnih vrsta, pred rat je raspolagao i s najvećim brojem vrsta roda Eucalyptus na Sredozemlju. Za vrijeme rata, u granatiranju Lokruma u botaničkom je vrtu stradao određeni broj drveća različitih vrsta.

Dubrovnik; otok Lokrum; botanički vrt; exotično bilje

nije evidentirano

engleski

Study presentation with lay out project of the botanical garden for exotic plants on the island of Lokrum

nije evidentirano

Dubrovnik; Island of Lokrum; Botanical garden; Exotic plants

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Internet:Botanical garden on the island Lokrum-Garden history

1959.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)