Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 190628

Radno pamćenje i jezično razumijevanje u osoba s Parkinsonovom bolesti


Rogić, Maja; Kuvač, Jelena
Radno pamćenje i jezično razumijevanje u osoba s Parkinsonovom bolesti // Govor, XXIII (2006), 1; 29-48 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 190628 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Radno pamćenje i jezično razumijevanje u osoba s Parkinsonovom bolesti
(Working Memory and Language Comprehension in Patients with Parkinson`s Disease)

Autori
Rogić, Maja ; Kuvač, Jelena

Izvornik
Govor (0352-7565) XXIII (2006), 1; 29-48

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Parkinsonova bolest; radna memorija; jezično razumijevanje
(Parkinson's disease; working memory; language comprehension)

Sažetak
Parkinsonova bolest je progresivno degenerativno stanje, kronični progresivni poremećaj motoričke funkcije karakteriziran trijasom simptoma, akinezijom, rigorom mišića i tremorom (Barac i sur., 1992.). Među uzrocima najčešće se spominju patološke promjene u melaninom bogatim živčanim stanicama moždanog debla (substantia nigra, locus coeruleus) i smanjeno sintetiziranje kemijske tvari dopamina u substanciji nigri. S jezično-govornog stajališta Parkinsonova bolest predstavlja zanimljivo područje za istraživanje pozadine kognitivnih deficita. Dosadašnja istraživanja pokazuju da osobe s Parkinsonovom bolesti imaju poteškoće u jezičnom razumijevanju (npr. Liebermann i sur. 1990/1992) koje se povezuju s disfunkcijama radne memorije i kratkotrajnog pamćenja). Budući da velik broj istraživanja pokazuje postojanje povezanosti radne memorije sa svim aspektima jezika (usvajanjem rječnika, čitanjem, jezičnim razumijevanjem), cilj našeg istraživanja bio je ispitati vještine radne memorije, i sposobnost jezičnog razumijevanja u osoba s Parkinsonovom bolesti. Ispitivanje je provedeno na grupi od trideset osoba s Parkinsonovom bolesti, i kontrolnoj skupini koju su činile osobe uredne populacije. Materijal za ispitivanje sastojao se od setova zadataka za ispitivanje vještine radne memorije i zadataka za ispitivanje sposobnosti jezičnog razumijevanja. U izlaganju će biti detaljno izloženi dobiveni podaci ovoga ispitivanja koji bi mogli naći svoju primjenu u kliničkom radu, kao i u daljnjim istraživanjima ovog područja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
0013002

Ustanove:
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Rogić, Maja; Kuvač, Jelena
Radno pamćenje i jezično razumijevanje u osoba s Parkinsonovom bolesti // Govor, XXIII (2006), 1; 29-48 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Rogić, M. & Kuvač, J. (2006) Radno pamćenje i jezično razumijevanje u osoba s Parkinsonovom bolesti. Govor, XXIII (1), 29-48.
@article{article, year = {2006}, pages = {29-48}, keywords = {Parkinson's disease, working memory, language comprehension}, journal = {Govor}, volume = {XXIII}, number = {1}, issn = {0352-7565}, title = {Working Memory and Language Comprehension in Patients with Parkinson`s Disease}, keyword = {Parkinson's disease, working memory, language comprehension} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font