Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prirodna obilježja i vrijednosti poluotoka Prevlake (CROSBI ID 755868)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Šišić, Bruno Prirodna obilježja i vrijednosti poluotoka Prevlake // Preporuka Ministarstva turizma, Ugovor s DN županijom i općinom Konavle. 2003.

Podaci o odgovornosti

Šišić, Bruno

hrvatski

Prirodna obilježja i vrijednosti poluotoka Prevlake

To je prva civilna studija o poluotoku Oštri rt na krajnjem jugu Konavala, odnosno na ulazu u Bokokotorski zaljev, u novije vrijeme zvanog Prevlaka. Studija prirodnih resursa Prevlake trebala je odgovoriti na pitanje: kakav je to prostor, kakvim prirodnim i drugim vrijednostima raspolaže, ima li uvjete za turističku valorizaciju? Ovim elaboratom pružen je znanstveno utemeljen uvid u prirodno naslijeđe poluotoka dugog oko dva i pol km, a dat je također i prikaz postojećih izgrađenih objekata, komunikacija i otvorenih objekata. U sklopu prirodnog naslijeđa sažeto su obrađeni: geografski položaj, veličina i oblik poluotoka, obala, relijefna obilježja, tlo i vegetacijski pokrov, uz naznaku i nekih tamošnjih životinjskih vrsta. Uz prirodne vrijednosti prikazani su i zatečena mreža putova ukupne dužine oko sedam km, aglomeracije napuštenih vojnih zdanja, namjenski uređene otvorene površine (igrališta, platforme i sl.), te izuzetno vrijedno zdanje, fortifikacija iz sredine 19.st. na samom rtu na ulazu u Boku Kotorsku. Tekst od osamnaest stranica popraćen je s jedanaest izvornih fotografija te tri izvorne obojene mape-nacrta u mj. 1:5000 : mapa br. 1 - Izgrađeni objekti, pristani, posebni otvoreni prostori i mreža putova ; mapa br. 2 - Relijefna obilježja i konfiguracija terena ; mapa br. 3 - Različiti sklopovi zelenila i njihov položaj u prostoru. Zaključak elaborata: Krajobrazna raznolikost prirodne osnove Prevlake satkana iz reprezentativnih prirodnih sastavnica te postojanje vrijednog sustava komunikacija, spomeničkog objekta i prostora pogodnog za limitiranu hotelsko-turističku izgradnju dobra su osnova za proglašenje Prevlake zaštićenim krajolikom, unutar kojega bi, na razini rezervata prirodne vegetacije, bilo preporučljivo još i posebno zaštititi vrijedne sklopove autohtonog zelenila.

Konavle; poluotok Prevlaka; zaštita krajobraza; turizam

nije evidentirano

engleski

Natural characteristics and values of the peninsula of Prevlaka

nije evidentirano

Konavle; peninsula of Prevlaka; conservation of the landscape; tourism

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Preporuka Ministarstva turizma, Ugovor s DN županijom i općinom Konavle

2003.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)