Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Current trends on psoriasis (CROSBI ID 742175)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Dobrić, Ivan ; Radoš, Jaka Current trends on psoriasis / Lipozenčić, Jasna ; Pašić, Aida (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2004. 29-32..

Podaci o odgovornosti

Dobrić, Ivan ; Radoš, Jaka

Lipozenčić, Jasna ; Pašić, Aida

engleski

Current trends on psoriasis

Gotovo svaki autor koji se posebno bavi ovom problematikom iznosi svoju definiciju psorijaze. S obzirom na naslov ovoga teksta navodimo dvije definicije bolesti koje nam se čine najprihvatljivijima jer istovremeno vode računa o etiopatogenezi, histogenezi i kliničkom izgledu promjena. Prema jednoj od tih definicija psorijaza je hereditarna bolest koja se pojavljuje u 1, 5-2% pučanstva u zapadnim zemljama, a očituje se različitim kliničkim promjenama. Prema drugoj definiciji psorijaza je upalna bolest koja se očituje prekomjernom epidermalnom proliferacijom, a najčešće se očituje eritematoznim promjenama kože te pojavom srebrnkastih ljusaka. S obzirom na mogućnost pojave različitih kliničkih slika, s obzirom na vlastito iskustvo, kao i s obzirom na namjenu ovoga teksta, najprihvatljivijom nam se čini podjela psorijaze u nepustuloznu, pustuloznu i artropatsku psorijazu.Zaključno mišljenje: 1) histološka pretraga u većine bolesnika pouzdana je dijagnostička metoda ; 2) teška je ili nemoguća histološka dijagnoza palmoplantarne psorijaze (osim pustuloznog oblika) te izolirane (vrlo rijetke ) psorijaze u vlasištu ; 3) u bolesnika navedenih u toč. 2 preporučuje se primjena ostalih dijagnostičkih metoda, pozorna opservacija te ekscizija promjene izvan kože dlanova i tabana, odnosno vlasišta (kada se takve promjene pojave), što je čest slučaj.

psoriasis; definition; histology

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Medicinska naklada

29-32

2004.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti