Slatka tajna lovačke kuhinje-jazavac obični ( Meles meles L.) (CROSBI ID 112447)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Konjević, Dean
hrvatski
Slatka tajna lovačke kuhinje-jazavac obični ( Meles meles L.)
Jazavac je naša autohtona divljač iz porodice Kuna. Iako se danas jazavac vrlo rijetko lovi i konzumira, ipak se njegovo meso može koristiti u ljudskoj prehrani na nekoliko načina. Osnovne metode lova tijekom lovne sezone čine prikradanje, doček kod jazbine ili na polju, te sve rjeđe jamarenje i iskapanje. Po ulovu se jazavac obvezno mora podvrći veterinarsko-sanitarnom pregledu te mu je potrebno što prije odstraniti mirisne žlijezde. Pretraga na trihinelozu se ne smije izostaviti. Meso jazavca se najčešće konzervira i priprema postupkom sušenja i dimljenja, a nešto rjeđe i kao pečenje ili gulaš.
jazavac; divljač; lov; pregled na trihinelozu; meso jazavca
nije evidentirano
engleski
Sweet delicacy from hunter's kitchen-badger (Meles meles L.)
nije evidentirano
badger; game; hunt; analysis on trichinelosis; badger meat
nije evidentirano