Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 188468

Forenzičko značenje nalaza biogenih amina /histamina/ u namirnicama animalnog podrijetla


Džaja, Petar; Grabarević, Željko; Perić, Josip; Živković, Josip; Špiranec, Marijan
Forenzičko značenje nalaza biogenih amina /histamina/ u namirnicama animalnog podrijetla // Zbornik radova = Proceedings / Prvi hrvatski veterinarski kongres = First Croatian Veterinary Congress / Balenović, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 1996. str. 487-491 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Forenzičko značenje nalaza biogenih amina /histamina/ u namirnicama animalnog podrijetla
(Forensic evaluation of the histamine forensic in the animal origin food)

Autori
Džaja, Petar ; Grabarević, Željko ; Perić, Josip ; Živković, Josip ; Špiranec, Marijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova = Proceedings / Prvi hrvatski veterinarski kongres = First Croatian Veterinary Congress / Balenović, Tomislav - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora, 1996, 487-491

Skup
Prvi hrvatski veterinarski kongres = First Croatian Veterinary Congress

Mjesto i datum
Cavtat, Hrvatska, 2.-5.10.1996

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
toksičnost histamina; najviša dopuštena doza; forenzičko značenje
(histamine toxicity; maximal tolerant dose; forensic evaluation)

Sažetak
U radu je prikazano forenzičko zanačenje nalaza biogenih amina u namirnicama animalnog podrijetla. Mnogi podaci potkrijepljuju tvrdnje da bi se biogenim aminima u namirnicama animalnog podrijetla trebala posvetiti posebna pozornost. Razloga za to je više, a jedan od najvažnijih je njihova toksičnost za ljude, te njihov nalaz u prosudbi zdravstvene ispravnosti namirnica animalnog podrijetla. Ovaj rad jedan je od priloga eventualnoj zakonskoj regulaciji dopuštenih doza histamina kako u namirnicama animalnog podrijetla za ljude, tako i u stočnoj hrani , kao što je slučaj s plavom ribom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0053019

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Josip Živković (autor)

Avatar Url Željko Grabarević (autor)

Avatar Url Petar Džaja (autor)

Avatar Url Josip Perić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Džaja, Petar; Grabarević, Željko; Perić, Josip; Živković, Josip; Špiranec, Marijan
Forenzičko značenje nalaza biogenih amina /histamina/ u namirnicama animalnog podrijetla // Zbornik radova = Proceedings / Prvi hrvatski veterinarski kongres = First Croatian Veterinary Congress / Balenović, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 1996. str. 487-491 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Džaja, P., Grabarević, Ž., Perić, J., Živković, J. & Špiranec, M. (1996) Forenzičko značenje nalaza biogenih amina /histamina/ u namirnicama animalnog podrijetla. U: Balenović, T. (ur.)Zbornik radova = Proceedings / Prvi hrvatski veterinarski kongres = First Croatian Veterinary Congress.
@article{article, editor = {Balenovi\'{c}, T.}, year = {1996}, pages = {487-491}, keywords = {histamine toxicity, maximal tolerant dose, forensic evaluation}, title = {Forensic evaluation of the histamine forensic in the animal origin food}, keyword = {histamine toxicity, maximal tolerant dose, forensic evaluation}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora}, publisherplace = {Cavtat, Hrvatska} }