Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 18841

Onečišćenje brašna i tjestenine plijesnima


Halt, Marija; Jukić, Jasminka
Onečišćenje brašna i tjestenine plijesnima // 1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem, Brašno-kruh '97, Sažeci radova / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet, 1997. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 18841 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Onečišćenje brašna i tjestenine plijesnima
(Contamination of flour and pasta by moulds)

Autori
Halt, Marija ; Jukić, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem, Brašno-kruh '97, Sažeci radova / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet, 1997

Skup
1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem, Brašno-kruh '97

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13-15.11.1997

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
brašno; tjestenina; plijesni
(flour; pasta; moulds)

Sažetak
Ispitan je stupanj onečišćenja brašna, prije uporabe za proizvodnju tjestenine i gotove, osušene tjestenine plijesnima. Posebnu smo pozornost obratili na vrstu Aspergillus flavus, poznatog producenta aflatoksina (hepatotoksina ) i Aspergillus albus, mogućem producentu citrinina ( nefrotoksina ). Brašno je prosječno bilo onečišćeno s 965 kolonija plijesni u 1 g, a tjestenina s 510 kolonija plijesni u 1 g. U brašnu i tjestenini prevladavale su vrste plijesni iz rodova: Aspergillus ( 81,74 % ), Penicillium ( 10,58 % ), Mucor ( 2,09 % ), Rhizopus ( 0,48 % ), Cladosporium ( 0,25 % ), Fusarium ( 0,11 % ), Alternaria (0,03 % ) i Absidia ( 0,03 % ). Uočena je veća zastupljenost vrste Aspergillus flavus u gotovoj tjestenini nego u osnovnoj sirovini, brašnu. Prisutnost plijesni Aspergillus flavus ustanovljena je u 52 uzorka gotove tjestenine (od 132 analizirana ) i u 6 uzoraka brašna ( od 66 analiziranih ). To je vjerojatno posljedica sekundarnog onečišćenja tjestenine vrstom Aspergillus flavus, tijekom proizvodnog procesa. Prisutnost plijesni Aspergillus albus ustanovljena je u 87 uzoraka tjestenine ( 65,91 % ) i u 50 uzoraka brašna ( 75,76 % ).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marija Halt (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Halt, Marija; Jukić, Jasminka
Onečišćenje brašna i tjestenine plijesnima // 1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem, Brašno-kruh '97, Sažeci radova / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet, 1997. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Halt, M. & Jukić, J. (1997) Onečišćenje brašna i tjestenine plijesnima. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem, Brašno-kruh '97, Sažeci radova.
@article{article, author = {Halt, Marija and Juki\'{c}, Jasminka}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {1997}, pages = {20}, keywords = {bra\v{s}no, tjestenina, plijesni}, title = {One\v{c}i\v{s}\'{c}enje bra\v{s}na i tjestenine plijesnima}, keyword = {bra\v{s}no, tjestenina, plijesni}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Halt, Marija and Juki\'{c}, Jasminka}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {1997}, pages = {20}, keywords = {flour, pasta, moulds}, title = {Contamination of flour and pasta by moulds}, keyword = {flour, pasta, moulds}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font