Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Onečišćenje brašna i tjestenine plijesnima (CROSBI ID 467787)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Halt, Marija ; Jukić, Jasminka Onečišćenje brašna i tjestenine plijesnima // 1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem, Brašno-kruh '97, Sažeci radova / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997. str. 20-x

Podaci o odgovornosti

Halt, Marija ; Jukić, Jasminka

hrvatski

Onečišćenje brašna i tjestenine plijesnima

Ispitan je stupanj onečišćenja brašna, prije uporabe za proizvodnju tjestenine i gotove, osušene tjestenine plijesnima. Posebnu smo pozornost obratili na vrstu Aspergillus flavus, poznatog producenta aflatoksina (hepatotoksina ) i Aspergillus albus, mogućem producentu citrinina ( nefrotoksina ). Brašno je prosječno bilo onečišćeno s 965 kolonija plijesni u 1 g, a tjestenina s 510 kolonija plijesni u 1 g. U brašnu i tjestenini prevladavale su vrste plijesni iz rodova: Aspergillus ( 81,74 % ), Penicillium ( 10,58 % ), Mucor ( 2,09 % ), Rhizopus ( 0,48 % ), Cladosporium ( 0,25 % ), Fusarium ( 0,11 % ), Alternaria (0,03 % ) i Absidia ( 0,03 % ). Uočena je veća zastupljenost vrste Aspergillus flavus u gotovoj tjestenini nego u osnovnoj sirovini, brašnu. Prisutnost plijesni Aspergillus flavus ustanovljena je u 52 uzorka gotove tjestenine (od 132 analizirana ) i u 6 uzoraka brašna ( od 66 analiziranih ). To je vjerojatno posljedica sekundarnog onečišćenja tjestenine vrstom Aspergillus flavus, tijekom proizvodnog procesa. Prisutnost plijesni Aspergillus albus ustanovljena je u 87 uzoraka tjestenine ( 65,91 % ) i u 50 uzoraka brašna ( 75,76 % ).

brašno; tjestenina; plijesni

nije evidentirano

engleski

Contamination of flour and pasta by moulds

nije evidentirano

flour; pasta; moulds

nije evidentirano

Podaci o prilogu

20-x.

1997.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem, Brašno-kruh '97, Sažeci radova

Ugarčić-Hardi, Žaneta

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem, Brašno-kruh '97

predavanje

13.11.1997-15.11.1997

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano