Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Studijski prikaz s projektom uređenja arboretuma JAZU i obnove povijesnog Gučetićevog vrta i perivoja u Trstenom kod Dubrovnika (kraj 15.-početka 20.st.) (CROSBI ID 755788)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Šišić, Bruno Studijski prikaz s projektom uređenja arboretuma JAZU i obnove povijesnog Gučetićevog vrta i perivoja u Trstenom kod Dubrovnika (kraj 15.-početka 20.st.) // Izvještaj o radu JAZU u 1964.g.(str.43) i planovi rada za 1965.g. str.151, Izd.Zavod JAZU, Zagreb 1965. 1963.

Podaci o odgovornosti

Šišić, Bruno

hrvatski

Studijski prikaz s projektom uređenja arboretuma JAZU i obnove povijesnog Gučetićevog vrta i perivoja u Trstenom kod Dubrovnika (kraj 15.-početka 20.st.)

Metodologija izrade ovog studijskog prikaza temeljila se na izučavanju dostupnih izvora i dotada objavljene literature, a u svrhu stjecanja spoznaja o ovom povijesno slojevitom posjedu dubrovačkog vlasteoskog roda Gučetić. Slijedilo je terensko evidentiranje te nacrtno i fotografsko snimanje prisutnih vrtnoarhitektonskih komponenti i elemenata. Posebna pozornost posvećena je bila vrednovanju zatečenih vrtnoarhitektonskih sadržaja, a temeljilo se na autorovim spoznajama stečenim dotadašnjim bavljenjem dubrovačkim povijesnim vrtovima i izučavanjem stranih povijesnih vrtova odgovarajućih razdoblja. Postojeće stanje starog vrta, novog perivoja i okolnih arboretskih prostora nacrtno bilo je priređeno tijekom ljeta 1962.g., a na toj osnovi je do ožujka 1963.g. bilo dovršeno projektno idejno rješenje obnove staroga vrta i novijeg perivoja. Naslijeđena vrtna podjela i gradbena struktura prostora , bila je uzeta kao osnovna vrijednost za rješenje. No kako je ovaj studijski projekt rađen prije donošenja temeljnog međunarodnog dokumenta o postupanju pri obnovi povijesnih spomenika uopće, Venecijanske povelje, (iako je, što se tiče starih vrtova, još i tada odnos prema starim vrtovima bio nejasno definiran, a Firentinska povelja posvećena povijesnim vrtovima donijeta je bila tek 1982.g.), slobodniji autorski pristup ovom rješenju ogledao se u prvom redu kroz oblikovanje partera vrtnih polja starog vrta temeljeno na oponašanju stilskih obrazaca uz sporadično unošenje poneke skupine drveća stranog porijekla u novijem perivoju, kojeg ranije tu nije bilo.. Bio je to prvi projekt obnove jednog od dubrovačkih renesasnih vrtova, kojemu se pristupilo metodologijom prethodnog evidentiranja i vrednovanja zatečenih vrtnoarhitektonskih komponenti i elemenata radi uvjerenijeg rješenja uređenja. Ostali prostori izvan postojećih starih vrtova dobili su namjene arboretskog karaktera. Tako je padina prema moru, koja je obrasla niskom makijom, s izvanrednim mikroklimatskim uvjetima, bila predviđena za uređenje vrta kakteja i sukulenti u kombinaciji s makijom. Obradive površine uz padinu u pozadini , uz očuvanje skupina maslina, proviđene su slobodnije oblikovanim sustavom staza i pretvorajući ih u arboretski perivoj za introdukciju novih egzotičnih vrsta drveća, grmlja i trajnica. Iako se projektno rješenje s današnjih stajališta može smatrati zastarjelim, ono se odlikuje nekim nespornim vrijednostima, a ogledaju se u osnovnoj orijentaciji metodološkog pristupa i po tome što su njime Gučetićev vrt i perivoj potvrđeni kao zasebni povijesni vrtnoarhitektonski entiteti, koji se trajno moraju jasno razlikovati u tretmanu i namjeni unutar ovog posjeda kao cjeline, odnosno, unutar ovog jedinstvenog, najprostranijeg (oko 25 ha), povijesno vrlo slojevitog (XV-XX st.), relativno dobro očuvanog dubrovačkog vlasteoskog ladanjsko-gospodarskog objekta, koji je, uza sve to, tijekom pet stoljeća postojanja bio, bolje ili slabije, kontinuirano uzdržavan do danas.

ArboretumHAZU; Gučetićevi povijesni vrtovi; Trsteno; obnova

nije evidentirano

engleski

Study presentation with lay out project of arboretum of the Croatian academy of sciences and arts and restoration of the Gučetić historical gardens in Trsteno near Dubrovnik ( end of the15th until beginning of the 20th centuries)

nije evidentirano

Arboretum CRASA; Gučetić historical gardens; restoration

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Izvještaj o radu JAZU u 1964.g.(str.43) i planovi rada za 1965.g. str.151, Izd.Zavod JAZU, Zagreb 1965

1963.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano