Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 187974

Ratna iskustva i stupanj subjektivnog stresa djecu u Osijeku i ostalim područjima Republike Hrvatske


Franc, Renata; Kuterovac, Gordana; Matulić, Vesna; Miharija, Živana
Ratna iskustva i stupanj subjektivnog stresa djecu u Osijeku i ostalim područjima Republike Hrvatske // Djeca u ratu i poslije rata : zbornik referata sa savjetovanja / Pintarić, Ana (ur.).
Osijek: Zavod za školstvo Ministrarstva kulture i prosvjete Republike Hrvatske, Referada Osijek, 1993. (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Ratna iskustva i stupanj subjektivnog stresa djecu u Osijeku i ostalim područjima Republike Hrvatske
(The war experiences and the degree of subjectiove stress among children in Osijek as well as in other parts of Croatia)

Autori
Franc, Renata ; Kuterovac, Gordana ; Matulić, Vesna ; Miharija, Živana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Djeca u ratu i poslije rata : zbornik referata sa savjetovanja / Pintarić, Ana - Osijek : Zavod za školstvo Ministrarstva kulture i prosvjete Republike Hrvatske, Referada Osijek, 1993

Skup
Stručno-znanstveni skup Djeca u ratu i poslije rata

Mjesto i datum
Bizovačke Toplice, Republika Hrvatska, 25.-26.02.1993

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Ratna iskustva; subjektivni stres; Skala utjecaja događaja
(War experience; subjective stress; Impact event scale)

Sažetak
U okviru projekta UNICEF-a za Republiku Hrvatsku "Psihološko-pedagoška pomoć učenicima stradalima u ratu" prikupljeni su podaci o ratnim iskustvima i subjektivnom stresu od 5825 učenika. U prosjeku djeca su najčešće doživjela situacije neizravne osobne ugroženosti, zatim iskustva vezana uz progonstvo i iskustvo koje karakterizira briga za druge osobe. Znatno rjeđe, ali ipak relativno često doživljena su vrlo traumatična iskustva svjedočanstva ranjavanja, ubijanja drugih ljudi, te iskustva izravne osobne ugroženosti. Djeca prognanici i izbjeglice u prosjeku su češće doživjela sve vrtse obuhvaćenih ratnih iskustava od djece iz ne kriznih i djece iz kriznih područja. Sukladno tome prognanici i izbjeglice u prosjeku postižu i značajno više rezultate na Skali utjecaja događaja, tako da je među njima u prosjeku čak svako treće dijete pod izrazitim stupnjem subjektivnog stresa. Među djecom iz ne kriznih područja i djecom iz kriznih područja njih oko 15% je pod izrazitim stupnjem subjektivnog stresa. Djeca iz Osijeka iako nešto češće izvještavaju o pojedinim vrstama ratnih iskustava (što je i razumljivo budući da se osijek među obuhvaćenim kriznim područjima izdvaja po intenzitetu i trajanju pretrpljenih neprijateljskih napada) imaju podjednaki stupanj subjektivnog stresa kao i djeca iz ostalih kriznih područja Republike Hrvatske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA