Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 187920

Poruke 33. svjetskog kongresa Međunarodne federacije krajobraznih arhitekata u Firenci


Šišić, Bruno
Poruke 33. svjetskog kongresa Međunarodne federacije krajobraznih arhitekata u Firenci // Drvored u jadranskom priobalju : povodom 1700 godina grada Splita : 45. obljetnice "Parkova i nasada" / Grgurević, Dražen (ur.).
Split: Parkovi i nasadi ; Laus, 1997. (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 187920 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Poruke 33. svjetskog kongresa Međunarodne federacije krajobraznih arhitekata u Firenci
(Messages of the 33rd World Congres IFLA in Florence-Italy)

Autori
Šišić, Bruno

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Drvored u jadranskom priobalju : povodom 1700 godina grada Splita : 45. obljetnice "Parkova i nasada" / Grgurević, Dražen - Split : Parkovi i nasadi ; Laus, 1997

ISBN
953-190-038-8 (Laus)

Skup
Drvored u jadranskom priobalju

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 28.11.1996

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Krajobrazni arhitekti; njegovatelji svijeta kao vrta
(Landscapes architects; cultivators of world garden)

Sažetak
Od 12-15.10.1996.g. u Firenci održan je 33. Svjetski kongres IFLA-e, tematika kojega je bila usmjerena sloganom "Paradise on Earth-The Garden od 21st century" (Raj na Zemlji-Vrt 21. stoljeća) Ponajprije kongresnim dokumentima iskazano je protivljenje obezvrjeđivanju prostora i njegovih vrijednosti, koje se ne shvaća ozbiljno. Svijet je zahvaćen vrlo ozbiljnim poremećajima i lošim gospodarenjem rersursima, premda svjetska zajednica raspolaže potrebnim znanjima i vještinama. Temeljeći se na vrijednim ostvarenjima iz prošlosti i na primjerima suvremenih dostignuća krajobrazne arhitekture IFLA je ovim kongresom naglašeno odlučila struku u svjetskim razmjerima okrenuti budućnosti. "Raj" se ovdje javlja kao antiteza mutnim suvremenim trendovima voluntarizma i pretjeranog iskorištavanja prostora i njegovih resursa. Vrijedno je uočiti da se u struci pojam "The Garden" u razvijenom svijetu koristi kao ishodišni termin za uređeni otvoreni prostor koji seže do termina "The Landscape". U programskom dokumentu Kongresa vrt je sinonim za svaki kultivirani predio, pa i čitav kraj. Struka sada u svijetu raspolaže vrlo značajnim istraživačkim i znanstvenim potencijalima i izvrsnim primjerima krajobraznog uređenja. Kongres je krajobrazne arhitektekte u budućnosti po svojem poslanju definirao kao "cultivators of the world garden". Promatrajući krajobraznog arhitekta kao središnju ličnost u procesu uređivanja otvorenih prostora ne gubi se iz vida neophodnost tijesne suradnje i prožimanja s drugim strukama i disciplinama, koje se također bave raznim pitanjima od značenja za skladan razvoj ambijenata, krajobraza, prirodne i životne sredine (urbanizam, arhitektura, poljoprivreda, šumarstvo, ekologija, ekonomija, geografija, psihologija, sociologija i dr.). Posebno je naglašeno značenje suvremenog obrazovanja i osposiobljavanja krajobraznih arhitekata za planiranje, projektiranje, zaštitu, izvedbe uređenja i uzdržavanja svih vrsta i tipova otvorenih prostora. Znakovita je odluka IFLA-e da se svjetski kongres s tematikom fundamentalnog značenja za krajobraznu arhitekturu kao struku, okrenut 21. stoljeću i 3. tisućljeću, održi upravo u Firenci (antička Florentia), kolijevci moderne misli i umjetnosti zapadnog svijeta. Taj je grad nemjerljivo zadužio europsku kulturu i civilizaciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Bruno Šišić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Šišić, Bruno
Poruke 33. svjetskog kongresa Međunarodne federacije krajobraznih arhitekata u Firenci // Drvored u jadranskom priobalju : povodom 1700 godina grada Splita : 45. obljetnice "Parkova i nasada" / Grgurević, Dražen (ur.).
Split: Parkovi i nasadi ; Laus, 1997. (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Šišić, B. (1997) Poruke 33. svjetskog kongresa Međunarodne federacije krajobraznih arhitekata u Firenci. U: Grgurević, D. (ur.)Drvored u jadranskom priobalju : povodom 1700 godina grada Splita : 45. obljetnice "Parkova i nasada".
@article{article, author = {\v{S}i\v{s}i\'{c}, B.}, editor = {Grgurevi\'{c}, D.}, year = {1997}, pages = {16-20 ; 51 ; 59-60}, keywords = {Landscapes architects, cultivators of world garden}, isbn = {953-190-038-8 (Laus)}, title = {Messages of the 33rd World Congres IFLA in Florence-Italy}, keyword = {Landscapes architects, cultivators of world garden}, publisher = {Parkovi i nasadi ; Laus}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }