Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 186939

Perivoj Mata Celestina Medovića u Kuni na poluotoku Pelješcu : elaborat s prijedlogom za zaštitu perivoja i projektom uređenja


Šišić, Bruno; Kapović, Nikolina
Perivoj Mata Celestina Medovića u Kuni na poluotoku Pelješcu : elaborat s prijedlogom za zaštitu perivoja i projektom uređenja, 2003. (elaborat).


CROSBI ID: 186939 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Perivoj Mata Celestina Medovića u Kuni na poluotoku Pelješcu : elaborat s prijedlogom za zaštitu perivoja i projektom uređenja
(Park of Mato Celestin Medović in Kuna on the peninsula of Pelješac : elborat with the proposal for the protection and project of landscaping)

Autori
Šišić, Bruno ; Kapović, Nikolina

Izvornik
Izdvojeni elaborat s projektom

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat

Godina
2003

Ključne riječi
Mato Celestin Medović; perivoj; Kuna na Pelješcu
(Mato Celestin Medović; park; Kuna on Pelješac)

Sažetak
Perivoj Mata Celestina Medovića ima vrlo istaknuto mjesto u zanimljivom mjesnom krajobrazu Kune na Pelješcu. Nalazi se na jednom od najstarijih sakralnih lokaliteta na poluotoku, a porubljen je podzidima. Nekoliko starih nadgrobnih ploča kao i mjesni naziv lokaliteta svjedoče da je tu u davnini bilo groblje. Preko perivoja odranije vodi staza do nešto izdignutog platoa župne crkve, Matice. Veći dio prostora zastiru krošnje postojećih stabala, od kojih su neka vrlo stara, a dijelomično po površini raste autohtono cvjetno bilje. Perivoj je izravno povezan s cestom koja vodi u mjesto. Nedaleko ulaza u perivoj nalazi se spomenik poznatom hrvatskom slikaru Matu Celestinu Medoviću, djelo istaknutog kipara Ivana Meštrovića.Imajući u vidu činjenice da se radi o prostoru koji je definiran obrubnim podzidom, da u njemu već tri desetljeća postoji javnosti pristupačan Medovićev spomenik s pristupnom čistinom uokolo njega, da po sredini njegove površine vodi utabana staza, da posjeduje značajan fundus vrijednog visokog i parternog zelenila, te da se tu još nalazi nekoliko ploča starih grobova, za zaključiti je da su to već zadane odrednice, koje se nipošto ne smiju zanemariti. One obilježavaju ovaj prostor, one određuju njegov karakter kao javnog prostora, što znači da sve te postojeće vrijednosti treba uvažiti, želi li se očuvati njegovu sasvim posebnu krajobraznu prepoznatljivost.Spoznaje o zatečenim i vrednovanim vrtnim sadržajima bile su od bitnog značenja i utjecaja za osmišljavanje ponuđenog rješenja krajobraznog i vrtnog uređenja. sagledavajući sve kulturnopovijesne i krajobrazne vrijednosti perivoja Mata Celestina Medovića, uz nastojanje da ga se primjereno uredi i prezentira javnosti, može se zaključiti da bi bilo poželjno zaštiti ga kao spomenik parkovne arhitekture.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0178059

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nikolina Kapović (autor)

Avatar Url Bruno Šišić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Šišić, Bruno; Kapović, Nikolina
Perivoj Mata Celestina Medovića u Kuni na poluotoku Pelješcu : elaborat s prijedlogom za zaštitu perivoja i projektom uređenja, 2003. (elaborat).
Šišić, B. & Kapović, N. (2003) Perivoj Mata Celestina Medovića u Kuni na poluotoku Pelješcu : elaborat s prijedlogom za zaštitu perivoja i projektom uređenja. Izdvojeni elaborat s projektom. Elaborat.
@unknown{unknown, year = {2003}, keywords = {Mato Celestin Medovi\'{c}, park, Kuna on Pelje\v{s}ac}, title = {Park of Mato Celestin Medovi\'{c} in Kuna on the peninsula of Pelje\v{s}ac : elborat with the proposal for the protection and project of landscaping}, keyword = {Mato Celestin Medovi\'{c}, park, Kuna on Pelje\v{s}ac} }