Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj (CROSBI ID 111956)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Kovačić, Luka ; Senta, Ankica
hrvatski
Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj
Fermentirani mliječni proizvodi općenito se smatraju zdravim i visokovrijednim namirnicama u prehrambeni svih kategorija pučanstva, u prevenciji i liječenju različitih bolesti. Sve veća ponuda tradicionalnih, oplemenjenih i novih vrsta jogurta i sličnih proizvoda, njihova prehrambena i tržišna vrijednost, "funkcionalna" i probiotička svojstva u novije vrijeme privlače posebnu pozornost gospodarstva i šire stručne javnosti. Žive bakterije mliječne kiseline koje se unose u organizam s fermentiranim mliječnim proizvodima povoljno djeluju na obnavljanje zdravstveno povoljne crijevne mikroflore. Udjel fermentiranih mliječnih proizvoda u prehrani domaćeg pućanstva ne zadovoljava. Jamstvo veće potrošnje je u sustavnom isticanju njihove vrijednosti u prehrani ciljanih skupina potrošaća (djeca, starci, studenti, intelektualni djelatnici i dr.). Prednosti veće potrošnje obogaćenih proizvoda (voćni jogurt, proizvodi s dodacima žita, vitamina i mineralnih tvari, uporaba probiotičkih kultura i dr.)i u njihovoj djelatvornoj komercijalizaciji.
fermentirani mlječni proizvodi ; jogurt ; zdravstvena ; prehrambena i tržišna vrijednost ; žive bakterije mlječne kiseline ; potrošnja i tržište
nije evidentirano
engleski
Wholesomeness, nutritional and market value of liquid fermented dairy products
nije evidentirano
fermented dairy products ; yoghurt ; wholesomeness ; nutritive and marked value ; variable lactic acid bacteria ; consumption and market
nije evidentirano