Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj (CROSBI ID 111956)

Prilog u časopisu | stručni rad

Kovačić, Luka ; Senta, Ankica Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj // Mljekarstvo, 48 (1998), 1; 47-50

Podaci o odgovornosti

Kovačić, Luka ; Senta, Ankica

hrvatski

Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj

Fermentirani mliječni proizvodi općenito se smatraju zdravim i visokovrijednim namirnicama u prehrambeni svih kategorija pučanstva, u prevenciji i liječenju različitih bolesti. Sve veća ponuda tradicionalnih, oplemenjenih i novih vrsta jogurta i sličnih proizvoda, njihova prehrambena i tržišna vrijednost, "funkcionalna" i probiotička svojstva u novije vrijeme privlače posebnu pozornost gospodarstva i šire stručne javnosti. Žive bakterije mliječne kiseline koje se unose u organizam s fermentiranim mliječnim proizvodima povoljno djeluju na obnavljanje zdravstveno povoljne crijevne mikroflore. Udjel fermentiranih mliječnih proizvoda u prehrani domaćeg pućanstva ne zadovoljava. Jamstvo veće potrošnje je u sustavnom isticanju njihove vrijednosti u prehrani ciljanih skupina potrošaća (djeca, starci, studenti, intelektualni djelatnici i dr.). Prednosti veće potrošnje obogaćenih proizvoda (voćni jogurt, proizvodi s dodacima žita, vitamina i mineralnih tvari, uporaba probiotičkih kultura i dr.)i u njihovoj djelatvornoj komercijalizaciji.

fermentirani mlječni proizvodi ; jogurt ; zdravstvena ; prehrambena i tržišna vrijednost ; žive bakterije mlječne kiseline ; potrošnja i tržište

nije evidentirano

engleski

Wholesomeness, nutritional and market value of liquid fermented dairy products

nije evidentirano

fermented dairy products ; yoghurt ; wholesomeness ; nutritive and marked value ; variable lactic acid bacteria ; consumption and market

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48 (1)

1998.

47-50

objavljeno

0026-704X

1846-4025

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija

Poveznice