Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Istraživanje interakcije različitih skupina insekticida u suzbijanju krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata Say.) (CROSBI ID 81694)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Dobrinčić, Renata Istraživanje interakcije različitih skupina insekticida u suzbijanju krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata Say.) // Poljoprivredna znanstvena smotra, 61 (1996), 1-2; 23-43

Podaci o odgovornosti

Dobrinčić, Renata

hrvatski

Istraživanje interakcije različitih skupina insekticida u suzbijanju krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata Say.)

Dvogodišnji pokusi sa ličinkama krumpirove zlatice imali su za cilj utvrditi kako snižene doze nekih organofosfornih insekticida (klorpirifos), piretroida (alfacipermetrin i lambdacihalotrin), kombinacije OP i piretroida (klorpirifos i cipermetrin) i regulatora rasta insekta (heksaflumuron) djeluju u kombinaciji s biološkim insekticidima na osnovi Bacillus thuringiensis var. tenebrionis (Novodor). Očekivano je poboljšanje učinkovitosti bioinsekticida dozom kemijskih insekticida koja ne bi umanjila toksikološke i ekotoksikološke prednosti bioinsekticida. U pokusima koji su provedeni internacionalno prihvaćenom metodom "IRAC No. 7 Method" preporučenim dozama Novodora su dodavane doze koje su sadržavale 1-15 % preporučenih doza prethodno navedenih insekticida. Subletalnom dozom se smatra doza koja izaziva učinak ispod 10 %, a svaka doza koja je ispod preporučene, a izaziva iznad 10 % smatra se subnormalnom. Rezultati istraživanja su pokazali da su u pokusima većinom korištene subnormalne doze zbog visoke učinkovitosti piretroida i kombiniranih insekticida. Međusobni odnos komponenti korištenih u kombinacijama je razvrstan u tri kategorije: antagonizam, nezavisni sinergizam i sinergizam. U većini slučajeva utvrđen je nezavisni sinergizam. Antagonizam i sinergizam su utvrđeni u nekoliko slučajeva. Rezultati ovih pokusa ukazuju na mogućnost poboljšanja djelovanja bioloških insekticida dodavanjem subnormalnih doza kemijskih insekticida, ali i na potrebu laboratorijskih istraživanja svake kombinacije, prije primjene u praksi zbog određivanja najpovoljnijeg omjera komponenti u kombinaciji.

bioinsekticidi; interakcija insketicida; krumpirova zlatica

nije evidentirano

engleski

Investigations of Interactions Between different groups of Insecticides in the Control of the Colorado Potato Beetle (Leptinotarsa decemlineata Say.)

nije evidentirano

bioinsecticides; interaction of insecticides; Colorado Potato Beetle

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61 (1-2)

1996.

23-43

objavljeno

0370-0291

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Indeksiranost