Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Obitelj u Dubrovniku u kasnomu srednjem vijeku i njezin teoretski odraz u djelu Benedikta Kotruljevića (CROSBI ID 30672)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Janeković Römer, Zdenka Obitelj u Dubrovniku u kasnomu srednjem vijeku i njezin teoretski odraz u djelu Benedikta Kotruljevića // Dubrovčanin Benedikt Kotruljević : Hrvatski i svjetski ekonomist XV. stoljeća / Stipetić, Vladimir ; Habek, Mladen (ur.). Zagreb: Udruga Hrvatski računovođa, 1996

Podaci o odgovornosti

Janeković Römer, Zdenka

hrvatski

Obitelj u Dubrovniku u kasnomu srednjem vijeku i njezin teoretski odraz u djelu Benedikta Kotruljevića

Benedikt Kotruljević razmišljao je o značenju obitelji u sferi privatnosti, ali i u organizaciji trgovačkog posla. Zbog toga je, nakon izgubljenog djela "De uxore ducenda", toj temi posvetio čitavo poglavlje znamenite knjige "o trgovini i savršenom trgovcu". Prednost daje velikoj, nepodijeljenoj obitelji koja je u najvećoj mjeri osiguravala kontinuitet, pa je stoga prevladavala među vlastelom. Bogati pučani, kojima je pripadao i Kotruljević, slijedili su taj oblik obiteljske organizacije vlastele zbog sličnih poslovnih uvjeta, ali i zbog težnje za društvenim usponom. Nasuprot tome, Kotruljević u potpunosti prihvaća postojeći društveni poredak. Prednosti nepodijeljene obitelji vidi u gospodarskim i obiteljskim razlozima, ne postavljajući političko pitanje promjene društvene hijerarhije. Kotruljevićevo zanimanje za obiteljski život na tragu je humanističkih razmišljanja, ali on ne prihvaća do kraja filozofske postavke svoga vremena. Ne zanima se za političke teorije, već ostaje usredotočen na svakodnevicu trgovačkog posla i kućanstva.

Dubrovnik, srednji vijek, obitelj, Kotruljević

Radovi ranije objavljeni u zborniku Simpozija Dubrovčanin Benedikt Kotruljević, održanog u Dubrovniku, 17.-19.10.1996. god.

engleski

The Family in Dubrovnik in the Late Middle Ages and its theoretical influence on the work of Benedikt Kotruljević

nije evidentirano

Dubrovnik, Middle Ages, family, household, , Kotruljević

nije evidentirano

Podaci o prilogu

objavljeno

Podaci o knjizi

Dubrovčanin Benedikt Kotruljević : Hrvatski i svjetski ekonomist XV. stoljeća

Stipetić, Vladimir ; Habek, Mladen

Zagreb: Udruga Hrvatski računovođa

1996.

953-96998-0-0

Povezanost rada

Povijest