Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prikaz bolesnice s diferenciranim karcinomom štitnjače i metastatskim promjenama u jetri, plućima, kostima i bubrezima. Terapijska dilema? (CROSBI ID 739848)

Prilog sa skupa u časopisu | stručni rad

Despot, Marija ; Radonić, Radovan ; Halbauer, Mira ; Dodig, Damir ; Despot, Branko Prikaz bolesnice s diferenciranim karcinomom štitnjače i metastatskim promjenama u jetri, plućima, kostima i bubrezima. Terapijska dilema? // Liječnički vjesnik : glasilo Hrvatskoga liječničkog zbora. 2004. str. l6-l6-x

Podaci o odgovornosti

Despot, Marija ; Radonić, Radovan ; Halbauer, Mira ; Dodig, Damir ; Despot, Branko

hrvatski

Prikaz bolesnice s diferenciranim karcinomom štitnjače i metastatskim promjenama u jetri, plućima, kostima i bubrezima. Terapijska dilema?

Bolesnici M.K., 48 godina , je 1997. postavljena dijagnoza HCC, a 2001 verificiran ekspanzivni proces u 5 . rebru lijevo, te na CT-upromjene u bubrezima. 2002. zbog dobrog općeg stanja posumnjalo se u postavljenu dijagnozu, učinjena revizija i postavljena dijagnoza-metastatski karcinom štitnjače. 2002. učinjena je totalna tireoidektomija uz funkcionalnu disekciju vrata i PHD:papilarni karvinom s metastatskim promjenama na vratu. I dalje pratimo patološke tvorbe u jetri, plućima, kostima i bubrezima. Od 2002 do 2004. primila je ukupno 35omCi I-131. 20o3 učinjena je detaljna klinička obradapromjena u bubrezima, : UZV, CT, IVU, angiografija te biopsija bubrega i PHD je govorio za folikularni karcinom štitnjače. TERAPIJSKA DILEMA: da li nastaviti s radijodnom terapijom ili nastojati smanjiti tumorsku masu u tijelu, učiniti ekstirpaciju tm tvorbi u bubrezima. ev. nefrektomiju ZAKLJUČAK.Rijedak slučaj prikaza bolesnika s diseminiranom bolešću papilo-folikularnog karcinoma štitnjače s metastatskim promjenama u jetri, plućima, kostima i bubrezima. Diferencirani karcinomi štitnjače najčešćve metastaziraju na vrat, pluća i kosti. Ovo je prvi slučaj kod nas a na našoj Klinici imamo oko 5oo bolesnika s diferenciranim karcinomima da je tumor metastazirao u bubrege. U svijetu je objavljeno vrlo malo radova s karcinomom štitnjače puno agresivniji geno što se to do sad mislilo i zaključivalo, a pogotovo kada je tumor dugo godina prisutna u organizmu kao što je bio slučaj kod naše bolesnice.

diferencirani karcinom štitnjače; metastaze u jetri; plućim; kostima i bubrezima; radijodna terapija ili kirurški tretman.

nije evidentirano

engleski

Case report about patient with diferentiated carcinoma thyroid gland and metastases in liver, lugn, bone and kidneys. Dilemma to therapy?

nije evidentirano

diferentiated carcinoma thyroid gland; metastases in liver; lung; bone and kidneys; radioiodine therapy or treatment of surgrery

nije evidentirano

Podaci o prilogu

l6-l6-x.

2004.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Liječnički vjesnik : glasilo Hrvatskoga liječničkog zbora

0024-3477

Podaci o skupu

Nepoznat skup

ostalo

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti

Indeksiranost