Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Osobine prehrane dijela populacije Istočne Slavonije s obzirom na unos masti i masnih kiselina (CROSBI ID 329724)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Primorac, Ljiljana Osobine prehrane dijela populacije Istočne Slavonije s obzirom na unos masti i masnih kiselina / Mandić, Milena L. (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 1998

Podaci o odgovornosti

Primorac, Ljiljana

Mandić, Milena L.

hrvatski

Osobine prehrane dijela populacije Istočne Slavonije s obzirom na unos masti i masnih kiselina

Metodom duplikata dnevnih obroka (kroz sedam dana) skupini od 26 žena (21-54 godine) i 15 muškaraca (19-48 godina) određen je unos masti i masnih kiselina. Mast je ekstrahirana prema Bligh-Dyer metodi, a masne kiseline su nakon metiliranja s bor-trifluoridom određene plinskom kromatografijom. Obje skupine imaju visok unos masti (33% energije), unos zasićenih masnih kiselina na gornjoj je granici preporučenog unosa (10, 1% energije kod žena i 9, 5% kod muškaraca), te zadovoljavajući unos trans masnih kiselina (0, 7% ukupne energije kod obje skupine). Unos polinezasićenih masnih kiselina je visok kod obje skupine (8, 8% energije kod žena i 9, 8% kod muškaraca). Zadovoljavajući unos zasićenih masnih kiselina najvjerojatnije je povezan s relativno visokim stupnjem obrazovanja ispitanika (12-23 godine), nastao je kao rezultat upozorenja o štetnosti masti životinjskog podrijetla, te preporuke da se zamijene biljnim uljima. No izbor ulja doveo je visokog unosa polinezasićenih masnih kiselina, te do visokog unosa linolne i alfa-linolenske kiseline unutar skupine polinezasićenih (16 kod žena i 18 kod muškaraca). Ispitanicima je stioga preporučeno smanjenje unosa masti kroz daljnje smanjenje unosa zasićenih, ali i linolne kiseline, povećanje unosa n-3 masnih kiselina, te izbor namirnica koje omogućavaju postignuće ovih ciljeva.

masti; masne kiseline; dnevni unos; metoda duplikata dnevnih obroka

nije evidentirano

engleski

Nutritional characteristics of selected population in Eastern Slavonia with regard to intakes of fat and fatty acids

nije evidentirano

fat; fatty acids; daily dietary intake; duplicate diet study

nije evidentirano

Podaci o izdanju

76

25.11.1998.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

nije evidentirano