Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 185458

Kvaliteta lucerne-oplemenjivanje danas i sutra


Popović, Svetislav; Grljušić, Sonja; Čupić, Tihomir; Tucak, Marijana
Kvaliteta lucerne-oplemenjivanje danas i sutra // Radionica: Oplemenjivanje i genetika poljoprivrednog bilja-sadašnjost i perspektive-sažeci
Virovitica, 2002. str. 10-10 (predavanje, nije recenziran, sažetak, pregledni)


Naslov
Kvaliteta lucerne-oplemenjivanje danas i sutra
(Breeding of alfalfa quality-present and future trends)

Autori
Popović, Svetislav ; Grljušić, Sonja ; Čupić, Tihomir ; Tucak, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, pregledni

Izvornik
Radionica: Oplemenjivanje i genetika poljoprivrednog bilja-sadašnjost i perspektive-sažeci / - Virovitica, 2002, 10-10

Skup
Radionica: Oplemenjivanje i genetika poljoprivrednog bilja-sadašnjost i perspektive

Mjesto i datum
Virovitica, Hrvatska, 1.03.2002

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Lucerna; kvaliteta; oplemenjivanje
(Alfalfa; quality; breeding)

Sažetak
Kemijska, morfološka i fiziološka kompozicija, probavljivost, iskorištenje, energija i vrijednost bjelančevina su čimbenici kvalitete lucerne. Temeljna i krajnja svrha oplemenjivanja kvalitete krmiva je poboljšanje iskorištenja genetskog potencijala životinja putem preinaka sadržaja kemijskih tvari lucerne. Oplemenjivački programi mogu se svrstati u one koji se odnose na sadržaj energije i probavljivost (in vitro probavljivost suhe tvari, lignin, kisela vlakna, neutralna vlakna), toksične i štetne tvari (saponini i ostale tvari odgovorne za nadimanje, antivitamini), esencijalne tvari koje se mogu dodati (fosfor, bjelančevine), te fizičke i kemijske elemente koji utječu na uskladištenje krmiva (sijena, silaže). Svojstva koja se uključuju u oplemenjivanje moraju biti relativno lako mjerljiva, dovoljno nasljedna i u jakoj korelaciji saq svojstvima životinja.U globalu postoji negativna korelacija prinosa i kvalitete, te oplemenjivanje isključivo na kvalitetu nije preporučljivo. Dosadašnji napredak u oplemenjivanju manji je nego kod većine drugih kultura. Osim metoda selekcije koje se temelje na procjeni fenotipskih vrijednosti biljaka, sve više se primjenjuju molekularnobiološke i genetičke tehnike istraživanja. Prije uvođenja i korištenja genetički modificiranog bilja u širokoj proizvodnji potrebno je upoznati sve rizike genetskog inženjeringa, jer se pelud lucerne može širiti na vrlo velike udaljenosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0073007

Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek