Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena opasnosti od izvanrednog događaja na pogonu Vinkovci (CROSBI ID 755690)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Jović, Jasna ; Keco, Mario ; Poljanec, Mirela Procjena opasnosti od izvanrednog događaja na pogonu Vinkovci // Procjena opasnosti od izvanrednog događaja na pogonu Vinkovci. 2003.

Podaci o odgovornosti

Jović, Jasna ; Keco, Mario ; Poljanec, Mirela

hrvatski

Procjena opasnosti od izvanrednog događaja na pogonu Vinkovci

Prema Planu intervencija u zaštiti okoliša (NN-82, 1999) zahtjeva se izrada Operativnih planova intervencija za lokacije na kojima je količina nafte u spremnicima i/ili između dva blok ventila cjevovoda veća od 5 tona. Izrada Operativnih planova traži se i za lokacije na kojima je količina plina veća od 0, 5 tona. Na temelju tehnoloških podataka utvrđeno je da na Pogonu Vinkovci postoji 36 lokacija na kojima se nafta nalazi u količinama većim od navedene granične. Također je utvrđeno da postoji 9 lokacija na kojima se plin nalazi u količinama većim od granične. Zbog toga je za Pogon Vinkovci izrađen Operativni plan intervencija u zaštiti okoliša (INA, 2000) i predan županijskom Stručnom povjerenstvu za izradu Plana intervencija u zaštiti okoliša Vukovarsko - srijemske županije. Prema zaključku županijskog Stručnog povjerenstva Operativni plan intervencija u zaštiti okoliša je potrebno doraditi i dopuniti. Primjedba Stručnog povjerenstva odnosi se na Poglavlje 3. (Procjena posljedica od izvanrednog događaja) koje ne sadrži sve elemente propisane u Prilogu 3. Plana intervencija u zaštiti okoliša. Inženjersko poduzeće Enconet Int. iz Zagreba angažirano je sa zadaćom da izradi Procjenu opasnosti od izvanrednog događaja na Pogonu Vinkovci. Na temelju pregleda Operativnog plana intervencija i Plana intervencija u zaštiti okoliša, odnosno Priloga 3, konstatirano je da je potrebno izraditi procjenu posljedica od izvanrednog događaja, uključivši i analizu najgoreg mogućeg slučaja (tzv. Worst-case, EPA, 1999) i proračun zona ugroženosti. Procjenu posljedica (analizu scenarija i proračun zona ugroženosti) potrebno je provesti prema metodologiji danoj u EPA, 1999. (Risk Management Program Guidance for Off-site Consequence Analysis). Procjena posljedica obrađenih u ovom elaboratu postat će dio Operativnog plana intervencija u zaštiti okoliša na Pogonu Vinkovci.

najgori scenarij; alternativni scenarij; posljedice; ekplozija

nije evidentirano

engleski

Hazard Assessment of Extreme Event on the Vinkovci Facility

nije evidentirano

worst-case scenario; alternative scenario; consequence; explosion

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Procjena opasnosti od izvanrednog događaja na pogonu Vinkovci

2003.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika, Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo, Tehnologija prometa i transport