Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 185225

Nadzor ostataka tvari s anaboličkim učinkom u proizvodnji mesa


Gojmerac, Tihomira; Pleadin, Jelka; Bratoš, Igor; Žurić, Marijan; Vinković, Bara; Barač, Ivan
Nadzor ostataka tvari s anaboličkim učinkom u proizvodnji mesa // 3. hrvatski veterinarski kongres : zbornik radova / Balenović , Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 2004. str. 283-290 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Nadzor ostataka tvari s anaboličkim učinkom u proizvodnji mesa
(Control of residuas with anabolic effect in meat production)

Autori
Gojmerac, Tihomira ; Pleadin, Jelka ; Bratoš, Igor ; Žurić, Marijan ; Vinković, Bara ; Barač, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
3. hrvatski veterinarski kongres : zbornik radova / Balenović , Tomislav - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora, 2004, 283-290

Skup
Treći hrvatski veterinarski kongres

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 17-21.11.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Nadzor; anabolički učinak; proizvodnja mesa
(Control; anabolic effect; meat production)

Sažetak
Provođenje nadzora nad ostacima bioloških i kemijskih kontaminanata u pojedinim kritičnim točkama priozvodnje hrane, a naročito tijekom tova životinja za proizvodnju mesa i na klaonici, važno je za otklanjanje mogućih rizika u prehrambenom lancu. Nadzor treba vršiti kroz različite mjere zaštite, a u cilju proizvodnje zdravstveno ispravne hrane. U radu su navedene analitičke metode koje Komisija EU preporuča za određivanje ostataka tvari s anaboličkim učinkom, te njihova primjena u nadzoru koji se obavlja u Hrvatskom veterinarskom institutu prema godišnjem planu praćenja ostataka. Validirana imunoenzimska metoda (ELISA) rabi se kao screening metoda, a visokodjelatna tekućinska kromatografija u kombinaciji s masenom spektrometrijom (HPLC/MS) uvodi se kao potvrdna metoda umjesto dosad rabljene kombinacije visokodjelatne tekućinske kromatografije (HPLC) i imunoenzimske metode (ELISA), kako bi se zadovoljili novi uvjeti zakonodavstva u EU: Tijekom 2003.god. su u okviru nadzora anabolika nadležne županijske inspekcije dostavile 467 uzoraka različitog biološkog materijala (mokraća, krv, jetra), na kojima je izvršeno 637 analiza na 8 po kemijskoj strukturi različitih anabolika, kao što su: dietilstilbestrol, klenbuterol, trenbolon, 19-nortestosteron, progesteron, 17-beta-estradiol, testosteron i zeranol. U svim ispitanim uzorcima koncentracija anabolika bila je ispod propisane maksimalno dopuštene količine (MDK) izražene u ng/ml, odnosno ispod granice detekcije validirane analitičke metode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0048006

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb