Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 184590

Izviđaštvo i organizacijski oblici rada u tjelesnom i zdravstvenom odgojno-obrazovnom području


Prskalo, Ivan
Izviđaštvo i organizacijski oblici rada u tjelesnom i zdravstvenom odgojno-obrazovnom području // Izviđaštvo u razvoju mladeži i škole / Ličina, Berislav (ur.).
Petrinja: Savez izviđača Hrvatske i Visoka učiteljska škola u Petrinji, 2000. str. 121-131 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Izviđaštvo i organizacijski oblici rada u tjelesnom i zdravstvenom odgojno-obrazovnom području
(Scoutism and Organisational forms in area of physical and helth education)

Autori
Prskalo, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Izviđaštvo u razvoju mladeži i škole / Ličina, Berislav - Petrinja : Savez izviđača Hrvatske i Visoka učiteljska škola u Petrinji, 2000, 121-131

Skup
Izviđaštvo u razvoju mladeži i škole

Mjesto i datum
Petrinja, Hrvatska, 3.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Izviđaštvo; tjelesno i zdravstveno odgojno-obrazovno područje
(Scoutism; area of physical and helth education)

Sažetak
Današnje vrijeme sa prezentnim uvjetima života i rada a pogotovu buduće s tendencijama još veće mišićne neaktivnosti aktualizira podmirenje biopsihosocijalnih motiva za kretanjem, kao izrazom zadovoljenja čovjekovih potreba, kojima se povećavaju prilagodbene i stvaralačke sposobnosti, što je uz podizanje razine zdravstvene kulture usmjerene ka podizanju vlastitog i zdravlja okoline temeljni cilj tjelesnog i zdravstvenog odgojno-obrazovnog područja. Izviđačka organizacija ima za cilj razvoj mladih ljudi na dostizanju njihovih punih tjelesnih, umnih, društvenih i duhovnih potencijala kao pojedinca, kao odgovornoga građana i kao člana lokalnih, nacionalnih i međunarodnih zajednica. Mnogi organizacijski oblici rada tjelesnog i zdravstvenog odgojno-obrazovnog područja imaju svoje mjesto i u izviđačkoj organizaciji. Ciljevi tjelesne i zdravstvene kulture u suglasju su s ciljem izviđačke organizacije. Izviđačka organizacija uz roditelje, školu, školske športske klubove, izvanškolske organizacije značajan je čimbenik ostvarenja ciljeva i zadaća tjelesne i zdravstvene kulture s naglašenom odgojnom funkcijom. Svi ovi čimbenici moraju imati i imaju zajednički interes da se zadaće tjelesne i zdravstvene kulture ostvare na najbolji mogući način pa sukladno tomu trebaju sinkronizirano djelovati kako bi se autentične potrebe djece zadovoljile u potpunosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Ivan Prskalo, (236980)