Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjene količine triptofana tijekom proizvodnje pahuljica cerealija (CROSBI ID 467680)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Horvatić, Marija ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Ščavničar, Andrijana Promjene količine triptofana tijekom proizvodnje pahuljica cerealija // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista . 1998. str. 53-x

Podaci o odgovornosti

Horvatić, Marija ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Ščavničar, Andrijana

hrvatski

Promjene količine triptofana tijekom proizvodnje pahuljica cerealija

Cilj istraživanja bio je utvrditi promjene količine triptofana tijekom industrijske proizvodnje pšeničnih, raženih, ječmenih i zobenih pahuljica. Dobiveni rezultati pokazuju da za vrijeme industrijske proizvodnje pahuljica različitih cerealija, kod istih točno definiranih tehnoloških uvjeta i relativno niskih temperatura, hidrotermički tretman utječe neznatno na triptofan u zrnu cerealija. Proces pahuljenja utječe značajno na količinu triptofana u zrnu raži i ječma. Kada se izraze sumarni efekti pojedinih faza obrade, smanjenje triptofana je značajno tijekom proizvodnje sve četiri vrste pahuljica. Bez obzira na značaj uvjeta obrade ovi rezultati također pokazuju da smanjenje triptofana ovisi i o vrsti cerealija. Kemijski skor za triptofan u proteinima pahuljica, izračunat u odnosu na potrebu za animokiselinama kod odraslih osoba (FAO 1985), iznosi u prosjeku za pšeničke pahuljice 205, ražene pahuljice 113, ječmene pahuljice 150 i zobene pahuljice 177.

pahuljice cerealija; triptofan; nutritivna kvaliteta proteina

nije evidentirano

engleski

Changes of tryptophan content during cereal flake production

nije evidentirano

cereal flakes; tryptophan; protein nutritive quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

53-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Podaci o skupu

3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

poster

10.06.1998-12.06.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano