Promjene količine triptofana tijekom proizvodnje pahuljica cerealija (CROSBI ID 467680)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Horvatić, Marija ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Ščavničar, Andrijana
hrvatski
Promjene količine triptofana tijekom proizvodnje pahuljica cerealija
Cilj istraživanja bio je utvrditi promjene količine triptofana tijekom industrijske proizvodnje pšeničnih, raženih, ječmenih i zobenih pahuljica. Dobiveni rezultati pokazuju da za vrijeme industrijske proizvodnje pahuljica različitih cerealija, kod istih točno definiranih tehnoloških uvjeta i relativno niskih temperatura, hidrotermički tretman utječe neznatno na triptofan u zrnu cerealija. Proces pahuljenja utječe značajno na količinu triptofana u zrnu raži i ječma. Kada se izraze sumarni efekti pojedinih faza obrade, smanjenje triptofana je značajno tijekom proizvodnje sve četiri vrste pahuljica. Bez obzira na značaj uvjeta obrade ovi rezultati također pokazuju da smanjenje triptofana ovisi i o vrsti cerealija. Kemijski skor za triptofan u proteinima pahuljica, izračunat u odnosu na potrebu za animokiselinama kod odraslih osoba (FAO 1985), iznosi u prosjeku za pšeničke pahuljice 205, ražene pahuljice 113, ječmene pahuljice 150 i zobene pahuljice 177.
pahuljice cerealija; triptofan; nutritivna kvaliteta proteina
nije evidentirano
engleski
Changes of tryptophan content during cereal flake production
nije evidentirano
cereal flakes; tryptophan; protein nutritive quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
53-x.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Podaci o skupu
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
poster
10.06.1998-12.06.1998
Zagreb, Hrvatska