Production of Zagreb's dry cheese (CROSBI ID 340570)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dolenčić, Iva
Kalit, Samir
engleski
Production of Zagreb's dry cheese
Sušeni sir je autohtoni sir posavske Hrvatske koji se proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Proizvodnja sušenog sira pokušala se realizirati u industrijskim uvjetima. Pokusna proizvodnja je uključila četiri varijante na temelju kojih se željelo ocijeniti koji sir svojim sastavom i osobinama najbliže odgovara siru proizvedenom na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. S obzirom na sadržaj masti u siru varijanta četiri u kojoj je određen sadržaj masti u mlijeku za sirenje 9% najviše odgovara izvornoj tehnologiji proizvodnje sušenog sira na OPG. Sadržaj suhe tvari u varijanti četiri (43, 01%) najviše odgovara izvornoj tehnologiji proizvodnje sušenog sira na OPG. Oblik sušenog sira je pogača, visine 5 cm i promjera 15 cm. Dimljeni sir je tamnožute, a nedimljeni blijedožute boje. Na prerezu nema oči, izražena je listavost, bijelo do blijedožute boje. Okus sira je svježe kiseo, slabo do intenzivnije slan izražene arome po dimu (kod dimljene varijante).
autochthonous cheese; Zagreb's dry cheese
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
17.09.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb