Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja Krčkog sira (CROSBI ID 340567)

Ocjenski rad | diplomski rad

Prpić, Zvonimir Proizvodnja Krčkog sira / Kalit, Samir (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Prpić, Zvonimir

Kalit, Samir

hrvatski

Proizvodnja Krčkog sira

Krčki sir je autohtoni otočki hrvatski sir, koji se proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima otoka Krka. U njegovoj proizvodnji sačuvani su osnovni tradicijski parametri tehnologije proizvodnje, no korištena su suvremena industrijska sirila i kulture, te tehnička pomagala, čime se dijelom odstupa od izvornog načina proizvodnje, davno opisane u literaturi, ali se poboljšava kakvoća proizvedenih sireva. Rezultati analiza Krčkog sira pokazuju da ovaj sir pripada skupini punomasnih tvrdih ovčjih sireva. Mikrobiološkim analizama utvrđeno je da samo 55% analiziranih sireva udovoljava odredbama Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 46/94). Kod 44, 4% sireva utvrđen je broj Staphylococcus aureus veći od 100, dok je kod 33, 3% sireva broj E. Coli bio veći od dopuštenog. Ovi rezultati ukazuju na potrebu poboljšanja razine higijene u proizvodnji i postupanju s mlijekom za sirenje s obzirom da se Krčki sir proizvodi iz toplinski neobrađenog mlijeka. Krčki sir pravilnog je cilindričnog oblika, visine oko 6 cm i promjera 13 cm. Izvana je jednolične smeđo-žute boje. Prosječna masa sira iznosi oko 1000 grama. Na prerezu je jednolično blijedo-žut s manjim brojem rijetko raspoređenih sirnih okašaca. Sir je umjereno kiselog okusa i ugodnog karakterističnog mirisa za ovčji sir.

autohtoni sir; Krk; ovčje mlijeko; sirutka

nije evidentirano

engleski

Production of Krčki cheese

nije evidentirano

autochthonous cheese; Krk; Sheep milk; whey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

04.02.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)