Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Cheese tradition and custom (CROSBI ID 30553)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Havranek, Jasmina Cheese tradition and custom // SIR tradicija i običaji / Obad, Željko (ur.). Zagreb: Pučko otvoreno učilište Zagreb, 2003. str. 159-x

Podaci o odgovornosti

Havranek, Jasmina

engleski

Cheese tradition and custom

Proizvodnja sira klasičan je primjer čuvanja hrane za duže vremensko razdoblje. Prvi zapisi o siru (i kruhu) pronađeni su u kolijevci civilizacije, bogatom poljoprivredom području - "plodnom polumjesecu" smještenom između rijeka Eufrat i Tigris, a datiraju 6000-7000 godina prije Krista. Arheološka istraživanja utvrdila su da je taj sir načinjen od ovčjeg i kozjeg mlijeka. Crteži u području El-Ubaid-a pokazuju postupke s mlijekom, a posebno grušanje mlijeka pri preradi u sir. Slike na zidovima Ramzesove grobnice prokazuju koze vođene na pašu, te mješine obješene na motke. Fermentacija mlijeka početak je razvoja sirarstva uz razvoj proizvodnje tekućih fermentiranih mlijeka kao što su jogurt, leben, kumis, kefir, … uz primjenu iscjeđivanja sirutke, kroz posude u kojima je preostao gruš koji se uz soljenje pretvarao u sir. Na sir upućuju i Biblijska vremena (Job X . 10 - 1520 P.K. i Samuel 1. XVII. 18 i 2. XVII. 29 - 1017 P.K.), ali stvarno zapisana povijest potjeće iz vremena Grčkog i Rimskog carstva kada su različiti autori ostavili pisanu evidenciju. Tako, između ostalih, Homer spominje proizvodnju sira od ovčjeg i kozjeg mlijeka, pa je za predpostaviti da je to predak Fete, koja se proizvodi širom Grčke ali i mnogim zemljama svijeta. Herod spominje sir od kobiljeg, a Aristotel od magaričkog mlijeka. Tako je sirarstvo preživjelo kroz 6000-7000 godina, te se od umjetnosti u kućanstvima ili farmama, a uz napredak znanosti preselilo u male i velike sirarske pogone. Republika Hrvatska sa svojim zemljopisnim i klimatskim posebnostima (nizinskog- planinskog i primorskog područja) ima i posebne vrste sireva u svakom području. Neki od njih su istraženi ponajviše zahvaljujući entuzijazmu pojedinih istraživača, te su na taj način ostali zabilježeni kao etničko bogatstvo Hrvatske. U knjizi su prikazani do sada više ili manje istraženih autohtoni sirevi Hrvatske.

cheese making history, croatian autochthonous cheeses, technology

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

159-x.

objavljeno

Podaci o knjizi

SIR tradicija i običaji

Obad, Željko

Zagreb: Pučko otvoreno učilište Zagreb

2003.

953-6954-80-9

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)