Kvaliteta mlijeka na pojedinim otkupnim područjima u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 111170)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Dražetić, Dražeta ; Antunac, Neven ; Samaržija, Dubravka ; Kalit, Samir
hrvatski
Kvaliteta mlijeka na pojedinim otkupnim područjima u Republici Hrvatskoj
U skupnim uzorcima kravljeg mlijeka s pet otkupnih područja u Republici Hrvatskoj analiziran je kemijski sastav i higijenska kakvoća. Istraživanje kvalitete mlijeka provedeno je tijekom jednogodišnjeg razdoblja (1998/99) tj. prije prihvaćanja Pravilnika o kakvoći svježeg sirovog mlijeka. Cilj istraživanja bio je utvrditi udio uzoraka mlijeka koji će svojom kvalitetom zadovoljiti europske standarde i kriterije propisane Pravilnikom.U uzorcima mlijeka utvrđena je količina (%): mliječne masti, bjelančevina i suhe tvari bez masti, broj somatskih stanica i ukupni broj mikroorganizama. Između otkupnih područja utvrđene su značajne razlike (P<0, 05) za količine bjelančevina i suhe tvari bez masti. Količine masti, bjelančevina i suhe tvari bez masti niže od vrijednosti propisanih Pravilnikom utvrđene su u 3, 23%, 4, 55% i 24, 78% analiziranih uzoraka mlijeka. Rezultati higijenske kvalitete mlijeka nisu bili zadovoljavajući. Uključenjem higijenske kvalitete mlijeka u novi sustav plaćanja te striktnim pridržavanjem osnovnih postupaka u proizvodnji mlijeka, zasigurno će rezultirati značajnim poboljšanjem kvalitete mlijeka, koje će zadovoljiti propisane hrvatske i europske kriterije
mlijeko; kemijski sastav; higijenska kvaliteta; Pravilnik;
nije evidentirano
engleski
Milk quality on some delivery regions in Croatia
nije evidentirano
milk; chemical composition; hygienic quality; Regulations
nije evidentirano