Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 182723

Tehnologija proizvodnje i zaštita autohtonih sireva na području Primorsko-goranske županije


Štimac, Mihovil; Kalit, Samir; Lukač-Havranek, Jasmina; Brajan, Mladen; Prpić, Zvonimir
Tehnologija proizvodnje i zaštita autohtonih sireva na području Primorsko-goranske županije // Peto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj : zbornik predavanja / Barać, Zdravko (ur.).
Zagreb: Hrvatski stočarski centar, 2003. str. 48-73 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Tehnologija proizvodnje i zaštita autohtonih sireva na području Primorsko-goranske županije
(Technology of cheeses production and protection of autochthonous cheeses on Primorsko-Goranska region)

Autori
Štimac, Mihovil ; Kalit, Samir ; Lukač-Havranek, Jasmina ; Brajan, Mladen ; Prpić, Zvonimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Peto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj : zbornik predavanja / Barać, Zdravko - Zagreb : Hrvatski stočarski centar, 2003, 48-73

Skup
Peto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 09-10.10.2003

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Tehnologija autohtonih sireva; zaštita
(Autochthonous cheese technology; protection)

Sažetak
Na području Primorsko-goranske županije proizvodi se nekoliko poznatih autohtonih sireva: Krčki, Creski i Grobnički sir. Sirevi se proizvode iz nepasteriziranog mlijeka, a specifičnost im daje: klima, zemljopisni položaj, tlo, voda, botanički sastav prirodnih livada i pašnjaka, pasmina stoke te tradicionalne navike i običaji lokalnog stanovništva. Rad obrađuje zaštitu izvornosti te tehnologiju proizvodnje.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0178016
0178022
0178023

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb