Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice (CROSBI ID 504110)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Tomasović, Slobodan ; Mlinar, Rade ; Ikić, Ivica ; Puškarić, Kristijan Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice // Priopćenja - Proceedings / Žimbrek, Tito (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 235-236-x

Podaci o odgovornosti

Tomasović, Slobodan ; Mlinar, Rade ; Ikić, Ivica ; Puškarić, Kristijan

hrvatski

Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice

Oplemenjivački rad na ozimoj pšenici u Bc Institutu d. d. Zagreb koncipiran je na kreiranju visokorodnih genotipova široke adaptabilnosti i visoke plastičnosti u različitim agroekološkim uvjetima proizvodnje. Uz visokorodan i stabilan genotip kroz proces selekcije uneseno je i svojstvo poboljšane kakvoće zrna i brašna. Rezultat tog rada su sorte ozime pšenice: ZDENKA, MIHELCA i AURA. Rezultati ispitivanja kvalitete ozime pšenice koji su korišteni u ovome radu, a riječ je o reološkim analizama tvrtki PIK Vinkovci d. d., Ljudevit Posavski d. d. Sisak i Podravka d. d. Koprivnica dobiveni analizom uzoraka iz 2001./2002. godine potvrđuju činjenice da se radi o kvalitetnim sortama koje u potpunosti zadovoljavaju potrebe mlinsko pekarske industrije. Dobivenim rezultatima ispitivanja kvalitete (vlažni ljepak, omekšanje, kvalitetni broj i grupa, energija tijesta, rastezljivost, otpor, O/R...) ubrajaju se u I razred kakvoće odnosno A1 i A2 kvalitetnu grupu. Rezultati ispitivanja kvalitete novih sorata pšenice Bc Instituta ukazuju na dobro osmišljen oplemenjivački rad jer nove sorte svojom kvalitetom pokazuju napredak u poboljšanju kakvoće brašna i kruha.

ozima pšenica; kakvoča zrna; brašna i kruha; reološka svojstva; farinogramske i ekstenziogramske vrijednosti

nije evidentirano

engleski

Results of quality testing of Bc winter wheat varieties

nije evidentirano

winter wheat; quality of kernel; flour and bread; rheological traits; farinogram and extensogram values

nije evidentirano

Podaci o prilogu

235-236-x.

2004.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Priopćenja - Proceedings

Žimbrek, Tito

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

XXXIX. ZNANSTVENI SKUP HRVATSKIH AGRONOMA s međunarodnim sudjelovanjem

poster

17.02.2004-20.02.2004

Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)