Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice (CROSBI ID 504108)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Tomasović, Slobodan ; Mlinar, Rade ; Ikić, Ivica ; Puškarić, Kristijan Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice // Međunarodni kongres: Brašno - kruh '03 / Žaneta Ugarčić-Hardi (ur.). Osijek, 2003. str. 36-36-x

Podaci o odgovornosti

Tomasović, Slobodan ; Mlinar, Rade ; Ikić, Ivica ; Puškarić, Kristijan

hrvatski

Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice

Oplemenjivački rad na ozimoj pšenici u Bc Institutu d. d. Zagreb koncipiran je na kreiranju visokorodnih genotipova široke adaptabilnosti i visoke plastičnosti u različitim agroekološkim uvjetima proizvodnje. Uz visokorodan i stabilan genotip kroz proces selekcije uneseno je i svojstvo poboljšane kakvoće zrna i brašna. Rezultat tog rada su sorte ozime pšenice: ZDENKA, MIHELCA, AURA i TINA. Rezultati ispitivanja kvalitete ozime pšenice koji su korišteni u ovom radu, a riječ je o rezultatima tvrtki PIK Vinkovci d. d., Ljudevit Posavski d. d. i Podravka d. d. dobiveni analizom 2002. godine potvrđuju činjenicu da se radi o kvalitetnim sortama ozime pšenice koje u potpunosti zadovoljavaju potrebe mlinsko pekarske industrije. Dobivenim rezultatima ispitivanja kvalitete ZDENKA, MIHELCA i AURA ubrajaju se u 1 razred kakvoće odnosno A1 i A2 kvalitetnu grupu. Osim ovih sorata Bc Instituta bitno je istaknuti i sortu TINU koja osim što se odlikuje visokim genetskim potencijalom rodnosti posjeduje i potrebnu kvaliteteu. Tako se ona po ovim rezultatima svrstala u A2 odnosno B1 kvalitetnu grupu. Rezultati ispitivanja kvalitete novih sorata ozime pšenice ukazuju na dobro osmišljen oplemenjivački rad u Bc Institutu jer nove sorte svojom kvalitetom dostižu razinu stranih poboljšivača, a u nekim bitnim svojstvima ih čak i nadmašuju.

ozima pšenica; kvaliteta; mlinsko pekarska svojstva; reološka analiza; vrijednosti farinograma i ekstenzograma

nije evidentirano

engleski

Results of testing quality of the Bc winter wheat varietes

nije evidentirano

winter wheat; quality; milling and baking traits; rheological analysis; farinogram and extensogram values

nije evidentirano

Podaci o prilogu

36-36-x.

2003.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Međunarodni kongres: Brašno - kruh '03

Žaneta Ugarčić-Hardi

Osijek:

Podaci o skupu

4. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

poster

19.11.2003-22.11.2003

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)