Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 182562

Ponašajna obilježja mladih delinkvenata u Republici Hrvatskoj u prijeratnom i poslijeratnom razdoblju


Singer, Mladen; Mikšaj-Todorović, Ljiljana
Ponašajna obilježja mladih delinkvenata u Republici Hrvatskoj u prijeratnom i poslijeratnom razdoblju // Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 25 (2004), 2; 463-481 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 182562 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ponašajna obilježja mladih delinkvenata u Republici Hrvatskoj u prijeratnom i poslijeratnom razdoblju
(Behavioural marks of young delinqunts in Croatia before and after war)

Autori
Singer, Mladen ; Mikšaj-Todorović, Ljiljana

Izvornik
Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (1330-349X) 25 (2004), 2; 463-481

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Rat; malodobnička delinkvencija; poremećaji u ponašanju
(War; juvenile delinquency; disorder in behaviour)

Sažetak
Cilj je rada utvrditi razlikuju li se malodobni delinkventi prije rata od onih nakon rata po svojim ponašajnim obilježjima, kako onima vezanim uz kriminalitet, tako i općenito. Istraživanje je provedeno na dva uzorka ispitanika, malodobnih delinkvenata koji su od strane suda za malodobnike na području Republike Hrvatske sankcionirani radi činjenja nekoga kaznenog djela: prvi uzorak čini 4 056 onih koji su sankcionirani u petogodišnjem razdoblju (1987 – 1991), a koje je u radu obilježeno kao prijeratno, a drugi čini 2 870 onih koji su sankcionirani u sedmogodišnjem razdoblju (1995 – 2001) koje je u radu obilježeno kao poslijeratno. Rezultati pokazuju da je broj sankcioniranih maloljetnika u poslijeratnom razdoblju značajno smanjen u odnosu na prijeratno. Dio objašnjenja je u poslijeratnoj dobro razrađenoj politici izvansudskog rješavanja odgojnih i obiteljskih problema. Međutim, po ponašajnim se obilježjima dvije skupine statistički značajno razlikuju. Poslijeratna generacija ima značajno lošiji “ profil” (više nasilničkih delikata, recidivizma, asocijanih ponašanja, ovisnosti i problema u procesu obrazovanja). U radu se daje prijedlog reforme institucija koje provode odgojne mjere i izvršavaju kaznu maloljetničkog zatvora kako bi se prilagodile novoj situaciji – « profil» malodobnih delinkvenata sve je lošiji, a sustavi zaduženi za njihov tretman presporo se mijenjaju i presporo odmiču od principa na kojima su funkcionirali prije rata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0115016

Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Citiraj ovu publikaciju

Singer, Mladen; Mikšaj-Todorović, Ljiljana
Ponašajna obilježja mladih delinkvenata u Republici Hrvatskoj u prijeratnom i poslijeratnom razdoblju // Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 25 (2004), 2; 463-481 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Singer, M. & Mikšaj-Todorović, L. (2004) Ponašajna obilježja mladih delinkvenata u Republici Hrvatskoj u prijeratnom i poslijeratnom razdoblju. Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 25 (2), 463-481.
@article{article, year = {2004}, pages = {463-481}, keywords = {War, juvenile delinquency, disorder in behaviour}, journal = {Zbornik Pravnog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, volume = {25}, number = {2}, issn = {1330-349X}, title = {Behavioural marks of young delinqunts in Croatia before and after war}, keyword = {War, juvenile delinquency, disorder in behaviour} }

Časopis indeksira:


  • HeinOnline


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Sociological Abstracts
  • Index to Foreign Legal Periodicals
  • L Indice Penale

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font