Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 182543

Razlike u ponašanju maloljetnih delinkvenata prije i nakon domovinskog rata


Singer, Mladen; Mikšaj - Todorović, Ljiljana
Razlike u ponašanju maloljetnih delinkvenata prije i nakon domovinskog rata // Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju, 12 (2004), 1; 27-33 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 182543 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razlike u ponašanju maloljetnih delinkvenata prije i nakon domovinskog rata
(Differences in behaviour of juvenile delinquents before and after Croatian War of Independence)

Autori
Singer, Mladen ; Mikšaj - Todorović, Ljiljana

Izvornik
Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju (1330-2604) 12 (2004), 1; 27-33

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Malodobnička delinkvencija; rat; ponašanje
(Juvenile delinquency; war; behaviour)

Sažetak
Diskriminativnom analizom je ispitano razlikuju li se malodobni delinkventi prije rata od onih nakon rata po svojim ponašajnim obilježjima, kako onima vezanim uz kriminalitet, tako i općenito. Istraživanje je provedeno na dva uzorka ispitanika, malodobnih delinkvenata koji su od strane suda za malodobnike na području Republike Hrvatske sankcionirani radi činjenja nekoga kaznenog djela: prvi uzorak čini 4 056 onih koji su sankcionirani u petogodišnjem razdoblju (1987 – 1991), a koje je u radu obilježeno kao prijeratno, a drugi čini 2 870 onih koji su sankcionirani u sedmogodišnjem razdoblju (1995 – 2001) koje je u radu obilježeno kao poslijeratno. Statistike pokazuju da je broj sankcioniranih maloljetnika u poslijeratnom razdoblju značajno smanjen u odnosu na prijeratno. Dio objašnjenja je u poslijeratnoj dobro razrađenoj politici izvansudskog rješavanja odgojnih i obiteljskih problema. Međutim, po ponašajnim se obilježjima dvije skupine statistički značajno razlikuju. Poslijeratna generacija ima značajno lošiji “ profil” (više nasilničkih delikata, recidivizma, asocijanih ponašanja, ovisnosti i problema u procesu obrazovanja). U radu se daje prijedlog reforme institucija koje provode odgojne mjere i izvršavaju kaznu maloljetničkog zatvora kako bi se prilagodile novoj situaciji – « profil» malodobnih delinkvenata sve je lošiji, a sustavi zaduženi za njihov tretman presporo se mijenjaju i presporo odmiču od principa na kojima su funkcionirali prije rata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0115016

Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Citiraj ovu publikaciju

Singer, Mladen; Mikšaj - Todorović, Ljiljana
Razlike u ponašanju maloljetnih delinkvenata prije i nakon domovinskog rata // Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju, 12 (2004), 1; 27-33 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Singer, M. & Mikšaj - Todorović, L. (2004) Razlike u ponašanju maloljetnih delinkvenata prije i nakon domovinskog rata. Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju, 12 (1), 27-33.
@article{article, year = {2004}, pages = {27-33}, keywords = {Juvenile delinquency, war, behaviour}, journal = {Kriminologija and socijalna integracija : \v{c}asopis za kriminologiju, penologiju i poreme\'{c}aje u pona\v{s}anju}, volume = {12}, number = {1}, issn = {1330-2604}, title = {Differences in behaviour of juvenile delinquents before and after Croatian War of Independence}, keyword = {Juvenile delinquency, war, behaviour} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Sociological Abstracts
  • BIOSIS
  • INIST-CNRS
  • THE ERIC CLEARING HOUSE ON DISABILITIES AND GIFTED EDUCATION
  • AMERICAN PSYCHOLOGICAL ASSOCIATION

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font