Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 182207

Socijalni govor Crkve u Hrvatskoj


Baloban, Stjepan
Socijalni govor Crkve u Hrvatskoj, Zagreb: Kršćanska sadašnjost, 2004 (monografija)


Naslov
Socijalni govor Crkve u Hrvatskoj
(Social speech of the Church in Croatia)

Autori
Baloban, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Kršćanska sadašnjost

Grad
Zagreb

Godina
2004

Stranica
139

ISBN
953-11-0071-3

Ključne riječi
Socijalni govor Crkve; socijalno djelovanje; hrvatsko zdravstvo; katehizacija; solidarnost; etičnost u poslovanju; etika u politici
(Social speech of the Church; social activity; solidarity; catechesis; Croatian health care system; ethics in business; ethics in politics)

Sažetak
Knjiga "Socijalni govor Crkve u Hrvatskoj" ukazuje na razvoj i sve veće značenje teološko-socijalnog govora u suvremenim društvenim zbivanjima. Sastoji se od dva dijela: prvi dio nosi naslov: "Socijalna problematika – trajno aktualna", a drugi "Neka posebna pitanja". Nakon uvodno poglavlja koje aktualizira socijalnu problematiku u Hrvatskoj poslije demokratskih promjena 1990. godine, slijede tri poglavlja koja na osnovu socijalnog nauka Crkve obrađuju socijalnu problematiku u Hrvatskoj od 1900. do 1945. godine. U tom dijelu se obrađuju dva značajna lika (socijalni etičar dr. Vilko Anderlić i utemeljiteljica redovničke zajednice Kćeri milosrđa Matija Propetog Petković) kao i burno razdoblje od 1931. do 1941. godine sa brojnim događanjima na socijalno-etičkom području koja su snažno obilježila kako crkveni tako i društveni život. U tom dijelu se obrađuje do sada neobrađena problematika. Drugi dio knjige pod naslovom "Neka posebna pitanja", primjenjuje socijalno-etički govor Crkve na konkretna pitanja u Hrvatskoj: katehizaciju, zdravstvo, potrošačko društvo, poslovanje i politiku. Neka pitanja su temeljitije obrađena, a u drugima je tek naznačena problematika. Knjiga pokriva područje na kojem u Hrvatskoj još uvijek nedostaje znanstveno utemeljeno i razumljivim jezikom priopćeno štivo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0203007

Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Stjepan Baloban, (184212)